Belföld

Primakov és a Siemens-vezér is Bulgáriában tárgyalt

Az utóbbi napokban kifejezetten megélénkült a bolgár gazdasági diplomácia: előbb – a hét végén – Jevgenyij Primakov akadémikus járt Szófiában. A volt orosz miniszterelnök, egykori külügyminiszter és titkosszolgálati vezető (jelenleg egyébként az Orosz Kereskedelmi Kamara elnöke) persze nem teljesen publikus tárgyalásokat folytatott a bolgár fővárosban, de mindenesetre találkozott Kovacsev bolgár energiaügyi miniszterrel, akivel megállapodtak abban, hogy intenzifikálni kell a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat.

Primakov egyébként dicsérte Bulgária stabil gazdasági mutatóit, és azt is, hogy a balkáni ország az EU és a NATO felé törekszik. Ugyanakkor a volt miniszterelnök elégedetlen volt a bolgár-orosz kereskedelmi kapcsolatok jelenlegi szintjével.

Primakov az üzleti lehetőségekről beszélve gázvezetékek, -hálózatok építése iránt érdeklődött, de felkeltette a figyelmét egy új nukleáris erőmű létesítése és több hőerőmű esetleges megvalósítása is. Légiforgalmi együttműködést is szeretnének az oroszok a bolgárokkal, eszerint közösen indítanának járatokat egyes célállomásokra.

Primakov után a világ egyik legnagyobb vállalatkonglomerátumának, a német Siemensnek az első embere nyilatkozott pozitívan a balkáni ország üzleti lehetőségeiről. Heinrich von Pierer, a Siemens vezérigazgatója egyébként a bolgár gazdasági miniszterrel, Lidija Sulevával való találkozója után tett optimista kijelentéseket. Pierer megemlítette, hogy Bulgáriában szoftverfejlesztést végezhetnének a Siemens számára, továbbá bulgáriai Siemens-befektetések megvalósítását is kilátásba helyezte a cégvezér. Von Pierer persze megrendeléseket is szívesen venne: piaci lehetőségeket lát például a Siemens számára a balkáni ország orvosi berendezéseinek cseréjekor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik