Belföld

Csökkent a forgalom a Balatonnál

A magyarok közül ugyan többen mentek a magyar tenger partjára, viszont kevesebbet költöttek a szolgáltatásokra.

Hiába a minden korábbinál hosszabb és melegebb nyár, csökkent a forgalom a nyáron a Balatonnál. Rosszul jártak a szállodák is, de az igazi vesztesek a szobakiadók voltak. A belföldi turisták száma nőtt, a külföldieké viszont csökkent.

Már csak az elhagyott játékok és gumimatracok emlékeztetnek arra, hogy néhány nappal ezelőtt a strand még tele volt a Balatonnál. Vígh Imre vállalkozó úgy nyilatkozott, hogy érzi a visszaesést az elmúlt három évben, idén még a tavalyinál is jóval kevesebben, fele annyian vásároltak tőle.

Sokak szerint azért kevesebb a turista, mert alacsony a vízállás. Egy német vendég azt mondja, kellemes a víz hőmérséklete, és egyáltalán nem zavarja, hogy sekély a tó, mert a gyerekek biztonságosan fürödhetnek.

Az eddigi adatok szerint átlagosan öt százalékkal csökkent a vendégforgalom a Balatonnál. A szállodákba 5-6%-kal kevesebb vendég érkezett. Az északi parti kempingekben ugyanannyi turista vert sátrat, mint tavaly, de a déli parton 6%-kal csökkent a vendégéjszakák száma. A szobakiadók jártak a legrosszabbul, ott 15%-os a visszaesés. Kevesebb külföldi turista érkezett, viszont a magyar vendégek száma nőtt – de kevesebbet költöttek, mint tavaly.

A Dél-Alföldön és a Tisza-tónál emelkedett a turisták száma. Elsősorban itt is a magyar vendégek száma nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik