Belföld

Becsengettek – sok a hiányzó

Az előző évhez képest jóval kevesebb, közel másfél millió általános és középiskolás vette hátára szeptember elsején az iskolatáskáját. Változásokból nem csupán nekik, tanáraiknak is bőven kijut.

Országszerte 3380 általános és 1926 középiskolában csöngettek be hétfőn reggel, megkezdve ezzel az 2003/2004 iskolai tanévet, mely idén is jelentős költségeket jelent a családok többségének.


 Még 182 nap

Szeptember elsején, hétfőn reggel becsengetnek több ezer magyarországi iskolában; a következő nyári vakációra június 15-éig kell várniuk a diákoknak. A szokásoknak megfelelően hosszabb-rövidebb pihenők teszik elviselhetőbbé a 182 tanítási napból álló tanévet: az egyhetes őszi szünet október 20-26. között, a tavaszi szünet április 8-13. között lesz. A téli szünidő december 22-étől január 4-éig tart. Az érettségik május 7-én kezdődnek. A közös írásbeli érettségi-felvételi vizsgákat május 17. és 19. között, a szóbeliket június 9. és 22. között rendezik.


Mi mennyi – és kinek?



Az alsó tagozatosoknak összeállított tankönyvcsomagok 3500-7000 forintba kerülnek, az 5-8. osztályosok “pakkjáért” 6-15 ezer forintot kell fizetni. A pontos összeg elsősorban attól függ, hogy a diák általános iskolában vagy hat-, nyolcosztályos gimnáziumban folytatja-e tanulmányait.

Az idei tankönyvjegyzékre 84 kiadó került fel, összesen 2540 címmel. A legolcsóbb és a legdrágább kiadvány ára között majdnem hússzoros a szorzó: az 5-12. évfolyamosok földrajzi atlaszáért 2100 forintot kell fizetni, míg az elsősök felmérő feladatgyűjteménye mindössze száztíz forint.

Az önkormányzatok az általános iskolák alsó tagozatának fenntartására gyermekenként évi 187 ezer forintot, a felső tagozatra diákonként 194 ezer forintot, a gimnáziumok, szakközépiskolák működtetésére pedig 240-240 ezer forintot kapnak. Döntő részben ez a normatíva, más néven fejkvóta fedezi az iskolák működésének költségeit (emellett az önkormányzat saját forrásaival vagy pályázati pénzekkel segítheti az iskola működtetését).

 Fogy a gyerek

A demográfiai hullámvölgy miatt a gyermekek száma drasztikusan csökken, ezt leginkább az óvodák és az általános iskolák érzik meg – olvasható a hétfői Magyar Hírlapban. 1997-2002 között az általános iskolai tanulók száma 43 ezerrel csökkent. Előrejelzések szerint idén több mint 20 ezerrel kevesebb gyerek jár majd iskolába, mint tavaly. Ezt a tendenciát azonban eddig alig követte a tanárok számának változása, az általánosban tanító pedagógusok száma évek óta a 98 ezer körül mozog.


Állami segítség



Az állam persze megpróbál segíteni a hátrányos helyzetű családokon is. Tankönyvvásárlásra a költségvetés 4,6 milliárd forintnyi támogatást biztosított, amely azonban magába foglalja az ingyenes tankönyvellátásra jogosultak támogatását is. Az általános támogatás összege diákonként 2400 forint.

A kormány gyermekbarát intézkedéseinek részeként a rászoruló tanulók ingyen kapnak tankönyvet. Idén szeptembertől a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekeknek, a három- vagy többgyermekes családban élőknek, az egyedülálló szülő által nevelt diákoknak és a kiegészítő családi pótlékban részesülő 1-4. évfolyamos tanulóknak jár ez a juttatás. Az oktatási tárca becslései szerint a program költsége 7,5 milliárd forint.

A kabinet augusztus 6-án döntött a 3 és 18 év közötti gyermekek ingyenes balesetbiztosításáról is, ám a kapkodva kidolgozott terv megvalósítása egyelőre csúszik. A kormányszóvivő korábbi közlése szerint gyors közbeszerzési eljáráson választják ki azt a biztosítót – vagy konzorciumot -, amely ezt a szolgáltatást nyújthatja. A szűkös határidő ellenére a kormány bízott abban, hogy még a becsengetés előtt kihírdethetik a győztest ám a FigyelőNet információi szerint a Pénzügyminisztérium két héttel eltolta a sebtiben kiírt pályázat lezárását (cikkünk e témában >).

Idén jön a főpróba

A rászorulóknak járó ingyenes tankönyv mellett további újdonságokkal találkozhatnak az érintettek: a kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése előtt próbaérettségit rendeznek az érintettek számára. A tizenegyedik évfolyamos tanulók május 18-án egy-egy kötelező tárgyból – közép- vagy emelt szinten – mérhetik fel tudásukat.


Május 17-én országosan feltérképezik a hatodik, a nyolcadik és a tizedik osztályosok olvasás-szövegértését, valamint matematikatudását. További újítás, hogy az informatika bekerült az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) tárgyai közé, ami pedig a tanárokat illeti: a módosított törvény idén először titoktartásra kötelezi őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik