Belföld

Elsüllyedt orosz tengeralattjáró – nincs esély az emberek mentésére

Helyi idő szerint szombat hajnalban, 4 órakor elsüllyedt egy orosz tengeralattjáró a Barents-tengeren , Kildin szigetétől 3 kilométerre. Az egyetlen megtalált túlélőn kívül nincs esély a többi tengerész kimentésére.

 A K-159-esek jellemzői

– “November” osztályú tengeralattjáró
– Maximális legénység: 86 fő
– Maximum két atomreaktorral szerelhető fel
– Nukleáris torpedókkal is felfegyverezhető
– Az ötvenes évek végén állt hadrendbe

Források: BBC, Jane’s Fighting ships

Eddig a mentőalakulatoknak a tizenkét fős legénységből egy tengerészt sikerült kimenteni – jelentette szombat hajnalban orosz haditengerészeti forrásra hivatkozva az Interfax hírügynökség. A BBC szerint további két ember holttestét sikerült kiemelni. A többi kilenc matróz kimenekítésére nincs sok esély.

Az ötvenes évek technológiáját képviselő tengeralattjáró nukleáris egységét a süllyedés előtt leállították – nyilatkozta az orosz védelmi minisztérium az Ekho Moszkvi rádiónak. A nyilatkozat szerint a tengeralattjárón nem voltak fegyverek, atomszennyeződéstől nem kell tartani. A K-159 jelű tengeralattjárót 1989-ben szerelték le, és éppen elbontásra szállították Gremikából Polarnyébe.


Az orosz legfőbb ügyész vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. Ezt forszírozta maga Vlagyimir Putyin elnök orosz elnök is, aki olaszországi látogatásán nyilatkozott arról, hogy alapos vizsgálatot követel a tengeralattjáró elsüllyedése maitt.


Majd csak lesz valahogy!


Az orosz védelmi miniszter szerint a tengeralattjáró elsüllyedése elsősorban annak a “majd csak lesz valahogy” hozzáállásnak a következménye, amely az oroszhadsereget jellemzi. Ivanov Szeveromorszkban, az északi flotta központjában, az Usztyinov marsall rakétahordozó cirkáló fedélzetén mondta ezt.

A miniszter szerint a tragédia “századik, kétszázadik alkalommal” bizonyította: az előírásokat, utasításokat 100 százalékosan be kell tartani. Ellenkező esetben – tette hozzá – ártatlan emberek halálát eredményező tragikus események történnek.

Vlagyimir Kurojedov – akit az MTI idéz -, az orosz haditengerészet főparancsnoka szerint az utasításokat hanyag, nemtörődöm módon hajtotta végre a vontatást irányító tiszt és a flotta parancsnoksága. A tenger ezt a hanyagságot nem bocsátja meg – mondta.

Az északi flotta közlése szerint az eddigi mentési munkálatok eredménytelenek voltak, nem találtak újabb túlélő tengerészre. Ivanov azt mondta, hogy a tengeralattjáró térségében – a hajót vasárnap 238 méteres mélységben megtalálták – egészen addig folytatják a kutatást, amíg nem lehetnek 100 százalékosan biztosak abban, hogy nem találnak túlélőt. A vízbe fulladt tengerészek minden bizonnyal a hajótest belsejében vannak (a tengeralattjáró bejárati nyílása nyitva van).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik