Belföld

Tőzsdevezér kereszttűzben – hogyan keressünk 140 milliót?

Még a kötélidegzetű amerikai brókereket is meglepte a hír: a New York-i Tőzsde (NYSE) főnöke, Dick Grasso 139,5 millió dolláros juttatást kap munkaadóitól.

Dick Grasso 57 éves, de sokan szeretnék már őt nyugdíjban látni: különösen a brókerek és a részvényesek, akik felháborodtak azon, hogy Grasso újabb két évre írt alá munkaszerződést a világ legnagyobb tőzsdéjével, a New York-ival, s így várhatóan 2007 májusáig töltheti be jelenlegi posztját. Grasso az elnöki és a vezérigazgatói posztot is egyaránt betölti a NYSE-nél.


Tőzsdevezér kereszttűzben – hogyan keressünk 140 milliót? 1

Felháborodás és irigység

A felháborodás nem elsősorban annak szól, hogy meghosszabbították Grasso szerződését, hanem inkább annak, hogy a menedzser, élve eddigi összes jogosultságával, opciójával, egyetlen mozdulattal lehívta a neki járó összegeket, és mégsem akar távozni hivatalából. Az együttesen csaknem száznegyvenmillió dollár egyébként nem a fizetése: lejárt nyugdíjjárulékok, megtakarítások, ösztönzők (csak ez utóbbiak összege egyébként 48 millió dollárt tett ki), juttatások és egyéb felhalmozott „üzleti igények” adják ki.


Tehát nem elsősorban munkabérről, hanem az Amerikában megszokott pótlólagos juttatásokról van szó Grasso esetében. A börzefőnök fizetése ehhez képest aprópénz: évente 1,4 millió dollár, amihez általában további egymilliós bónusz jár. Az ügy mindenesetre reflektorfénybe állította a NYSE eddigi gyakorlatát, s immár mindenki azt találgatja, mennyit kap a többi topmenedzser az intézménynél – írja a német Der Spiegel.


A SEC vizsgálódik

 

Grassónak azonban nemcsak az irigyeket kell megnyugtatnia, hanem az amerikai tőzsdefelügyeletet, a szigorúságáról ismert SEC-et. Ez utóbbi szervezet ugyanis máris bejelentette, hogy részletesen meg kívánja vizsgálni Grasso juttatásait – írja a BBC. 

A NYSE bizonygat 

A New York-i Tőzsde közleményt adott ki, de aligha nyugtatott meg mindenkit a nyilatkozat. A NYSE amúgy idén már bejelentette, hogy – eleget téve az amerikai vállalatok átláthatóságát szolgáló szigorúbb rendelkezéseknek és elvárásoknak – nagyobb betekintést nyújt menedzsereinek pénzügyi juttatásaiba. Grasso ügyei ugyanakkor nem teljesen „önkéntesen” láttak napvilágot.


Egyes újságcikkek korábban már megpendítették, hogy évi tízmilliót keres a tőzsdevezér. Most viszont azt is megtudhattuk, hogy Grasso a szerződését 1999-ben kötötte, és az csak két év múlva járt volna le. A tőzsdevezér 36 éve áll a cég szolgálatában, tehát a különböző nyugdíjjárulékok valószínűleg emiatt emelkedtek ilyen csillagászati összegig (valóban ezek teszik ki a 140 milliós juttatás nagy részét, közelítőleg 52 milliót).


Grasso maga a kifizetéseket személyes pénzügyi és örökösödési okokkal magyarázta. Az irigyek megnyugtatására hozzátette azt is, hogy a száznegyvenmillióból még nem adózott, tehát végül kevesebbet tehet zsebre tisztán…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik