Belföld

ARC-kiállítás negyedszer – koncert és mozi a „civil téren”

Yonderboi-koncerttel és kínai divatbemutatóval nyílik ma este a negyedik ARC plakátkiállítás a Felvonulási téren. A képek mellett három héten keresztül mozi és beszélgetések várják az érdeklődőket.

A nyolctagú zsűri augusztus elején választotta ki azt a 80 legjobb plakátot, amelyek szeptember 21-ig lesznek láthatóak a budapesti Felvonulási téren. Az ARC óriásplakát versenyre idén 1344 pályázat érkezett, amelyek közül a legjobbaknak 4,5 millió forintot osztanak szét a rendezők.

Idén azonban nem csak egy „szimpla” kiállítást láthatnunk: a szervezők szándéka szerint civil-térré alakul a Dózsa György út melletti szabad tér. A ma esti kiállítás-megnyitón a Djoliba- és az Ando-Drom-koncert mellett Yonderboi új dalai lesznek hallhatók. Mindezt még egy kínai divatbemutató is megspékeli.

Politikai kedv – idén visszafogva

Ebben az évben elszaporodtak a profik a plakátpályázaton. Idén érkezett be a legtöbb reklámcégek által készített plakátterv, de még így is 895 kép nem szakmabeli keze alól került ki. Négy kategóriában indulhattak a résztvevők: a létező termékekhez és szolgáltatásokhoz kapcsolódó üzenetek, valamint a társadalmi célú és művészeti üzeneteket közvetítő képek mellett szabadon választott témákhoz – fiktív árukhoz és szolgáltatásokhoz kapcsolódóan – is küldhettek be pályaműveket a lelkes tervezők.


Idén azonban meglepően kevés volt a politikai témájú plakát, ami azért is furcsa, mert az Európai Uniós (EU) csatlakozásról szóló népszavazás idején igencsak elszaporodtak az interneten a vállalkozó kedvű magyarok által szórakozásból készített EU mellett és ellen érvelő frappáns plakátok.

Ennek ellenére 2003-ban elmaradtak a korábbi években megszokott éles kormánybírálatok, ami vagy annak köszönhető, hogy az összes plakátkészítő elkötelezett híve a jelenlegi kormánynak, vagy annak, hogy már mindannyiuknak elege van a magyarországi napi politikából.

Nehezen megkapott engedély

Bár eddig több százezren látogatták az ARC-Kiállításokat idén a Fővárosi Önkormányzat városképvédelmi bizottsága először nem adta meg az engedélyt az Arc Kft. területfoglalási kérelmére. A nemleges döntés után csak a testület egy újratárgyaláson végül jóváhagyta a Felvonulási tér lefoglalását. A habozás hátterében feltehetően Geszti Péter cégeinek és az SZDSZ nevének összekapcsolása állt. A vádak szerint az Arc Kft. részt vett az SZDSZ kampányában.

Koncertekkel nyílik a civil tér



Till Attila fogja levezényelni a ma 19 órakor kezdődő programokat. A Big Brother óta elhíresült sztár egyébként 2001-ben barátaival tervezett plakátjával közönségdíjat nyert az ARC-Kiállításon.

A sort a Djoliba nevezetű afro-rap-pop zenekar kezdi, majd az Ando-Drom roma együttes gondoskodik a hangulatról, ami feltehetően Yonderboi koncertjjével fog betetőzni. Ő teljesen új, itthon élőben még nem játszott dalait fogja előadni. A zenészek közé ékelődik a „Selyemút” nevet kapott kínai divatbemutató. Természetesen az egész buli ingyenes.

Az első nap után sem lanyhul a kiállítás aktivitása, minden napra jut valami. Többek között szó lesz a génkajákról és a génháborúról, a globalizációról, a közszolgálatok piacosításáról, a manipulációról és a romák helyzetéről.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik