Belföld

2004-re tervezik az utolsó adóbevallást

A jövő év lehet az utolsó, amikor hagyományos jövedelemadó-bevallást ad fel több mint kétmillió magyar állampolgár - számol be a Népszabadság.

Egy informatikai fejlesztés és a jövő évi adótörvények tervezett változtatása a 2004-es jövedelmekről szóló bevallást szinte feleslegessé teszi. 2005-ben az elszámolást a tervek szerint már az APEH küldi ki, és ha a postán kapott egyenleggel az adózó egyetért (mert nincs olyan jövedelme, vagy olyan kedvezményre jogosító befizetése, amiről a hatóság év közben nem kapott értesítést), nem is lesz több dolga. Mivel az állampolgárok többsége esetében valószínűleg ennyi lesz az eljárás, összességében olcsóbbá és egyszerűbbé válik majd az adóztatás.

A jövő évi tervezett adóváltoztatások kedvező elemei egyébként általában adminisztrációs könnyítéseket jelentenek. Például az APEH is alkalmazhatja majd az internetes bankoknál megszokott PIN-kód rendszert, így az eddiginél sokkal több vállalkozás élhet az elektronikus bevallás lehetőségével. A tervek szerint tovább egyszerűsödik az egyszerűsített vállalkozási adó (eva), és kedvezőbbé válik a veszteségleírás is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik