Belföld

Százéves a Harley-Davidson – készülődnek a szelíd motorosok

A világ talán legnagyobb presztízsű motorgyártója, az amerikai Harley-Davidson ezen a héten ünnepli alapításának századik évfordulóját. A cég székhelyén és egyben az alapítás helyszínén, a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban csütörtöktől szombatig tartó megemlékezésekre több mint negyedmillió látogatót várnak a szervezők. A világ minden tájáról pedig további tízezer „Biker"-re számít a motorgyár.

Az eseménysorozat csúcspontja a szombati felvonulás lesz, amelyen a szelíd motorosok közül több ezer vehet majd részt. Negyven ismert zenész, illetve rockegyüttes lép majd fel a rendezvényen, köztük Billy Idol, B.B. King, Styx és a Doobie Brothers.

A Harley-Davidson egyébként viszonylag nagy cégnek számít: évi 4 milliárd dollár a forgalma, és évente átlagosan 300 ezer motorkerékpárt készítenek. A cég eredete 1903-ra nyúlik vissza: a 21 éves William S. Harley és a 20 éves Arthur Davidson ekkor építették első motorjukat Milwaukee-ban, egy 15 négyzetméteres műhelyben. A bejárati ajtón viszont már ekkor feltűnt a felirat: „Harley-Davidson Motor Company” – igaz, ezt kézzel írták fel…

Időközben több mint hárommillió Harley-t gyártottak. Az amerikai motorgyárak közül ez az egy maradt fenn második világháború után, minthogy a szintén legendás Indian gyártása 1953-ban befejeződött. (1999-től azonban újra a piacra dobták az Indiant.)

Egyébként a Harley is majdnem csődbe ment 1985-ben, amikor a japán gyártókkal csak igen nehezen vette fel a versenyt. Időközben sikerült a cég helyzetét stabilizálni, és idén például az első félévben máris 388 millió dolláros eredményt értek el, ami jelentősen meghaladja a tavalyi 264 milliós profitot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik