Belföld

Fidesz: arra törekszik a kormány, hogy az országot feltegye a terroristák céllistájára

Nincs újabb fejlemény az iraki rendőrök esetleges taszári kiképzésével kapcsolatban, hivatalos felkérés még nem érkezett - közölte Tóth Tamás külügyi szóvivő az MTI érdeklődésére szerdán.

Simicskó István feltehetően félreértette a helyzetet: nem felajánlásról van szó, hanem arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok kérdést intézett a magyar kormányhoz, lenne-e lehetőség iraki rendőrök magyarországi kiképzésére – mondta a szóvivő.

Hozzátette, a magyar kormány illetékesei az előzetes érdeklődésre csak elvi választ adtak; a kérdésben az Egyesült Államok részéről hivatalos megkeresés egyelőre nem érkezett. Simicskó István fideszes képviselő sajtótájékoztatóján azt mondta: súlyos biztonsági kockázatot jelentene, ha iraki rendőröket képeznének ki Magyarországon.

“Azt hiszem, afelé törekszik a kormány, hogy Magyarországot feltegye a terroristák céllistájára” – közölte a Fidesz biztonságpolitikai műhelyének vezetője. Tóth Tamás elmondta, amennyiben az amerikai fél hivatalos felkérése megérkezik, a konkrétumok ismeretében megvizsgálják a kérdést, és “minden érintett és érdekelt időben megkapja a megfelelő tájékoztatást”.

Emlékeztetett: hasonló képzés, ugyanilyen formában már történt Taszáron. “A terrorfenyegetettségről szóló hírek akkor sem bizonyultak indokoltnak” – hangsúlyozta a külügyi szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik