Belföld

Fejcserés támadás – autóipari vezetők járnak körbe-körbe

Személycsere történt a Ford európai leányvállalatának élén, a pletykák szerint a Fiat-hoz távozó Martin Leachet a Mazdától érkező Lewis Booth váltotta az elnöki székben.

A brit Lewis Booth lett a Ford európai részlegének új elnöke. Az elnöki szék Martin Leach váratlan lemondásával üresedett meg, aki piaci híresztelések szerint a Fiat Spa. elnöki székéről tárgyal. Booth a Mazdától érkezett a Ford Europe-hoz. Lewis Booth-ot a japán Hisakazu Imaki követi az elnöki székben. Imaki az első japán, a cég élén 1996 óta, amikor is a mélyponton levő autógyárban a Ford 33,3 százalékos részesedést szerzett. (Majd Booth keze alatt szépen fejlődött a cég.) Imaki 2002 márciusa óta elnökhelyettese volt a cégnek, előtte pedig a Mazda fejlesztő- és tervezőrészlegének vezetője volt. Imaki helyét John Parker veszi át. A tavalyi üzleti évben a Mazda 173,3 százalékkal növelte a nyereségét, amely így elérte a 24,13 milliárd yent (180,5 millió eurót).

A Ford európai részlegének a nyereségessé válás a fő célja, az üzletág a második negyedévben 525 millió dollár (482 millió euró) veszteséget halmozott fel. A Wall Street Journal internetes kiadásában közölte, hogy a Ford nem vonja össze a Ford Europe-ot és luxusautó ágazatát, a Ford Premier Automotive Group-ot, csak igazgatási szinten terveznek együttműködést a két ágazat között.

Ajánlott videó