Belföld

Elmarasztalták a NASA-t a Columbia ügyében

Nemcsak a már ismert és végzetessé vált műszaki hibát erősítette meg, hanem súlyosan elmarasztalta az amerikai űrkutatási hivatalt (NASA) az a hivatalos jelentés, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Washingtonban az amerikai Columbia űrsikló katasztrófájának okairól.

A Columbia a tizenhat napos kutatási program maradéktalan befejezése után, február 1-jén robbant fel Texas felett, amikor már a föld légkörében haladt, leszálláshoz készülve. A szerencsétlenség következtében a fedélzeten tartózkodó hét űrhajós életét vesztette.

A katasztrófa körülményeit vizsgáló független bizottság rendkívül kemény bírálatokat megfogalmazó jelentésében egyebek között megállapította, hogy az űrsikló felszállásakor a külső üzemanyagtartály szigetelésének egy levált darabja nekiütközött a Columbia baloldali szárnyának, és olyan súlyosan megsértette annak hővédő pajzsát, hogy azon egy 40 centiméteres lyuk keletkezett. A Föld sűrű légkörébe való visszatéréskor a lyukon keresztül forró gáz, illetve levegő áramlott be az űrsikló szárnyának belsejébe, szétégette annak szerkezetét, és ez okozta a katasztrófát.

A szigetelődarab leválása a felszállás után 81 másodperccel történt, amit az indításkor készített felvételeken is láttak a szakemberek, de nem tartották súlyosnak az esetet. Mindezt a vizsgálati jelentés durva hibának minősítette, mint ahogy élesen elmarasztalta a hivatalt a biztonsági rendszer alapvető hiányosságaiért. Rámutatott, hogy a hivatal nem rendelkezik hatékony ellenőrző mechanizmusokkal, és a biztonsági készültség alapvető megerősítésére szólított fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik