Belföld

Javult az ingatlanpiaci index

Mérsékelten javult a GKI Gazdaságkutató Rt. - Wallis Ingatlan Rt. fővárosi ingatlanpiaci indexe 2003 második negyedévében, miután értéke az első negyedévi mínusz 21,8 pontról mínusz 16,5 pontra változott.

A raktárpiac kivételével minden szegmensben (lakás, iroda és üzlethelyiség) kedvezőbbé vált a piaci szereplők jövőbeli várakozása – áll a két cég által közösen készített jelentésben. Az elemzésben megkérdezett szakértők szerint az év hátralévő része elsősorban a lakás- és irodapiacon hozhat változást, ami kihatással lesz az index alakulására, illetve bizonytalanná teszi annak további növekedését.

A felmérés szerint a következő 12 hónapban az építési telkek piacán 10 százalékos árnövekedésre van kilátás. Az üzlethelyiségek, illetve raktárak és üzemcsarnokok eladási árai várhatóan egyaránt 5-5 százalékkal emelkedik. Az irodapiacon az előző negyedévben előre jelzettnél 2 százalékponttal magasabb, 6 százalékos éves növekedést prognosztizálnak a piaci szereplők.

A lakóingatlanok esetében az új építésűeknél 7 százalékos, míg a használtaknál infláció körüli, vagyis 4 százalékos emelkedés várható a 12 havi négyzetméterárnál. Az irodapiaci túlkínálat 2003 második negyedévében továbbra sem mérséklődött áll a jelentésben. Ez a kínálati nyomás már évek óta meghatározó a piacon. Az utóbbi években a fejlesztéseknek sokszor az sem szabott gátat, hogy egyre több esetben 80 százalék alatti az irodák kihasználtsági mutatója. Az ingatlanforgalmazók és -fejlesztők szerint a következő egy évben várhatóan javulni fog a fővárosi irodák kihasználtsága átlagosan 2-3 százalékponttal.

Az üzlethelyiségek piacán 2003 második negyedévében az előző időszakkal összehasonlítva nem mutatkozott jelentős különbség. A különböző minőségű, elhelyezkedésű és kialakítású üzletek továbbra is széles választékban állnak a bérlők és az üzlethelyiséget megvásárló cégek rendelkezésére. Az ingatlanfejlesztők és ingatlanforgalmazók is egyetértenek abban, hogy a következő egy évben – figyelembe véve az aktuális és tervezett fejlesztési munkákat – nem várható jelentős súlyponteltolódás a piacon.

A kedvező adottságokkal rendelkező üzlethelyiségek továbbra is keresettek lesznek, míg az eldugott helyeken lévők, illetve azok, amelyek elhibázott korábbi fejlesztések eredményei, ott változásokra lesz szükség, és esetleg el kell gondolkodni az alternatív hasznosítás lehetőségéről is. Idén a második negyedévében a lakáspiacon enyhe élénkülés mutatkozott. Az általában véve túlkínálatosnak nevezett piacon növekvő érdeklődés övezte az ingatlanszakmát.

Ez két tényezőnek tudható be – áll a jelentésben. Az egyik az, hogy a tavasz közeledtével szezonális élénkülés mutatható ki a lakóingatlanok értékesítésében és építésében. Másrészt pedig erre az időszakra esett a lakáshitel-felvétel szigorításával kapcsolatos várakozások előhatása is. Összességében azonban még mindig kínálati a piac, s ennek a többletnek jelentős része a használt lakás piacon jelenik meg. Akik szabadulni próbálnak ingatlanuktól, azoknak fel kell készülniük, hogy még reális áron történő értékesítés esetében is akár több hónap lehet a várakozási idő a megfelelő vevő megtalálására.

A különbségek persze nem elhanyagolhatóak a használt lakás piacon belül sem. Míg például a pesti 35-55 négyzetméteres, kis alapterületű lakások továbbra is keresettek, addig a nagyobb alapterületű vagy kedvezőtlen fekvésű, elhelyezkedésű lakások esetében már kezdetben érdemes hosszabb tranzakciós idővel számolni. A luxus ingatlanok esetében pedig akár több év is eltelhet, amíg valaki hajlandó a sokszor csillagászati magasságú vételár kifizetésére.

Az új építésű lakóingatlanoknál az előbbitől eltérően általánosságban kedvező a helyet. A jó helyen épülő, az általánosan elfogadott minőségi kritériumoknak megfelelő lakóingatlanok iránt továbbra is érdeklődés mutatkozik. A GKI Gazdaságkutató Rt. prognózisa szerint idén várhatóan mintegy 35 ezer új lakóingatlant adnak át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!