Belföld

Metróépítésről tárgyalt Csillag az oroszokkal

Több gazdasági együttműködésről, a metróépítésben és
rekonstrukcióban való orosz részvételről, valamint a miniszterelnöki találkozó előkészítéséről tárgyalt Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter Leonyid Rejman orosz hírközlési és informatikai miniszterrel hétfőn, Budapesten.

Csillag István, a magyar-orosz kormányközi bizottság társelnöke az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: megállapodtak abban, hogy – hasonló módon az előző évhez – folytatódik az energetikai együttműködés, és szó volt arról is, hogyan tudnak bekapcsolódni a referenciával rendelkező orosz cégek a budapesti metróépítésbe, rekonstrukcióba.

A gazdasági miniszter közölte: a tárgyaláson érintették a nukleáris együttműködés jövőjét, a fűtőanyag-ellátást és a kiégett fűtőanyagok visszaszállításának kérdését is. A tájékoztatás szerint kétoldalú szakértői tárgyalásokat folytatnak a kiégett kazetták visszaszállításáról. A két társelnök kiemelten szólt az idei év első felében megnövekedett magyar exportról. Csillag István és Leonyid Rejman véleménye szerint a mintegy 40 százalékos növekedés elsősorban a felélénkült magyar-orosz gazdasági kapcsolatok eredménye.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium adatai szerint az Oroszországba irányuló magyar kivitel értéke az idei év első felében 272 millió dollár volt, ami 39 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az Oroszországból származó import értéke 1,354 milliárd dollárt tett ki az első félévben, ez 34,4 százalékkal több, mint 2002 azonos időszakában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik