Belföld

Gyárbezárások előtt a Philips

A holland Philips elektronikai óriásvállalat jelenlegi 150 termelő egységéből akár 50-től is megválna annak érdekében, hogy nyereségesebbé tegye tevékenységét. A vállalat szóvivője szerint nem csak bezárásokról, hanem üzemegység-eladásokról, a tevékenységek kiszervezéséről is szó van.

Az illetékes időpontokról nem beszélt, és további részleteket sem árult el az elképzelésről, csupán annyi mondott, hogy a vállalat olyan terveket dédelget, hogy öt év múlva már csak a mostaninál harmadával kevesebb gyára lenne szerte a világban. Nem kívánt szólni arról sem, hogy az átszervezés hány munkahely elvesztésével járna, de úgy nyilatkozott, hogy az eladott gyáregységekben tovább tudnának dolgozni a jelenlegi Philips-alkalmazottak.

Az AP hírügynökség emlékeztet rá, hogy a holland cégnél már jó ideje folynak az átszervezések, 2001. közepe óta mintegy 50 ezer állást szüntettek meg, elbocsátással, gyáreladással, mivel a Philips-nek tetemes veszteséget kellett elkönyvelnie 2001-ben és 2002-ben is. Az idei második negyedévben már profitot mutatott ki, 42 millió dollárnyit a most 170 ezer embernek munkát adó holland nagyvállalat.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik