Belföld

K&H-botrány: Pokorni kérése Medgyessyhez

Pokorni Zoltán a Fidesz alelnöke vasárnap arra kérte Medgyessy Pétert, hogy ne hátráltassa Szász Károly menesztésével az Inter-Európa Banknál pénzmosás gyanúja miatt folyó vizsgálatot. Pokorni szerint az ügyben tett feljelentés és a kormányfő Szász leváltására utaló nyilatkozata összefügg. A kormányszóvivő szánalmas próbálkozásnak nevezte az ellenzéki állításokat - írja az Origo.hu. A FigyelőNethez eljuttatott nyilatkozatában a Fidesz képviselőcsoportja viszont a kormányszóvivő nyilatkozatára reagált.

A Fidesz alelnöke beszámolt arról, hogy a PSZÁF 2003. július 28-án célvizsgálatot kezdett pénzmosás gyanúja miatt az Inter-Európa Banknál, amelynek elnöki székét 1999. tavaszán foglalta el Medgyessy Péter.


Kínaiak, arabok, olaszok…


A pénzügyi felügyelet a vizsgálat nyomán augusztus 18-án pénzmosás bűntette miatt feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, amelyben név szerint említi Giuseppe Pinit, a bank ügyvezető igazgatóját, Medgyessy Péter bankvezető társát, Alexander Mudura cégének felügyelő bizottsági tagját. “Még aznap délután a miniszterelnök egy interjúban arról beszélt, hogy elfogyott a türelmünk, le kell váltani a PSZÁF elnökét” – mondta Pokorni Zoltán, aki összefüggést lát a miniszterelnök kijelentése és a banknál kezdett nyomozás között.

A részletekről szólva Font Sándor, az MDF frakcióvezető-helyettese elmondta: információik szerint 2000. május 9-től Zhang Man Xin és három társa gyanús körülmények között, több részletben, több mint 900 millió forintot utalt át az Inter-Európa Banktól. 2000. július 8-tól A. Mahmoud és E. A. Hasan nevű személyek gyanús körülmények között több részletben 6,2 milliárd forintot vettek fel készpénzben az Inter-Európa Bank pénztárából.

“A kifizetett pénzek eredete ismeretlen, feltehetőleg pénzmosásból származnak olyan, azóta már megszüntetett fantomcégektől – Montrade, Balmoral – amelyek később megjelennek a K&H ügyben ismertté vált VIP-listán” – mondta Font Sándor.

Gál J. Zoltán: szánalmas próbálkozás

Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottak csupán kétségbeesett és szánalmas próbálkozások arra, hogy gyanúba keverjék a kormányt a K&H Equitiesnél kirobbant brókerbotránnyal kapcsolatban. A szóvivő szerint a kormány semmilyen módon nem érintett, az adófizetők pénzét nem érte kár, köztörvényes bűncselekmény gyanújáról van szó, ezek kivizsgálása pedig a hatóság dolga. A kormány egyedül az igazság kiderítésében érdekelt – mondta Gál J. Zoltán.

“A felügyelet felett a Pénzügyminisztérium gyakorolja a szakmai felügyeletet és éppen a politikai vádaskodásoktól mentes tényfeltárás érdekében indult egy szakmai vizsgálat annak kiderítésére, hogy terheli-e bármilyen felelősség a PSZÁF-ot a K&H-ügyben, mulasztott-e a felügyelet vezetése. Én azt gondolom, hogy Szász Károlynak, ha tiszta a lelkiismerete éppen abban kellene érdekeltnek lennie, hogy a Pénzügyminisztérium lefolytassa ezt a vizsgálatot, és az ország egyik legjobban fizetett köztisztviselőjeként nem hátráltatnia, hanem segítenie kell a tényfeltárást” – közölte Gál J. Zoltán.

A Fidesz újra reagált

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség vasárnap az MDF-fel közösen tartott sajtótájékoztatóján Gál J. Zoltán állításaival ellentétben nem vádaskodott és nem a K&H-brókerbotránnyal, hanem az Inter-Európa Bank-üggyel foglalkozott – írja a FigyelőNethez is eljuttatott közleményében Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja nevében. Font Sándor és Pokorni Zoltán csak annyit tett, hogy udvariasan megkérte Medgyessy Pétert, ne hátráltassa az Inter-Európa Bankkal szemben folyó vizsgálatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnöke leváltásának szándékával – vélekedik Halász.


Az Inter-Európa Bank pénzmosás-gyanús ügyeinek tisztességes vizsgálata pártszimpátiára való tekintet nélkül minden magyar állampolgárnak érdeke. Érdekében áll ez az MSZP-nek, a kormánynak és Medgyessy Péternek is. Ez annál is inkább indokolt, hiszen a pénzmosás gyanúját felkeltő ügyek az Inter-Európa Banknál még abban az időben történtek, amikor Medgyessy Péter a bank elnöke volt – közölte Halász.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik