Belföld

Üvegzseb vagy nyúlcipő – mindenről nyilatkozni kell

Lemondási hullámot válthat ki az üvegzseb törvény, mely szerint az állami vállalatok igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak vagyonnyilatkozatot kell tenniük.

Hamarosan lejár az állami többségi tulajdonú társaságok igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak megszabott határidő, ameddig
Üvegzseb vagy nyúlcipő – mindenről nyilatkozni kell 1

vagyonnyilatkozatot kell tenniük az „üvegzseb törvény” szerint. Hozzávetőlegesen 1200-1400 tisztségviselőt és vezetőt érint ez a kötelezettség. Szeptember hetedikéig kiderül, hányan fognak lemondani emiatt tisztségükről.

Feltehetően sokan fognak elgondolkozni ugyanis azon, hogy megéri-e a vagyoni helyzetüket feltáró részletes adatokat közrebocsátani. Cserébe az átlagosan havi 100-120 ezer forint körüli bruttó összegért, amelyből az adók és a járulékok levonása után 50-60 ezer forint marad a tisztségviselő zsebében.

Kire vonatkozik?

 

Az „üvegzseb törvény” 2003. június elején lépett hatályba, célja a többségi állami tulajdonú társaságok működésének átláthatóbbá tétele, és a közpénzek felhasználásának ellenőrzése. Ennek értelmében a 200 millió forintnál nagyobb jegyzett tőkéjű állami többségi tulajdonú társaságoknál (vagyis gyakorlatilag majdnem minden állami társaságnál) működő igazgatóságok és felügyelő bizottságok tagjainak és az első számú vezetőknek vagyonnyilatkozatot kell tenniük. 

Részletes beszámoló

A két részből álló beszámoló vagyoni része az érdekesebb. Annak alapján kiderül, hogy a bevallástevőnek hol és milyen értékű ingatlanjai vannak, azoknak hány százalékban tulajdonosa, és hány autója van. Az sem marad titokban, hogy mekkora a bankszámlája egyenlege, valamint van-e a bankszámláján lekötött betét, birtokában van-e bármilyen értékpapír, részvény, kötvény.

Az értékes ingóságokon kívül – festmény, szobor, ékszer – még a nagyobb összegű készpénzállományáról is számot kell adnia. Az adott kölcsönök szintén bekerülnek a nyilatkozatba, csakúgy, mint a banktól vagy magánszemélyektől felvett hitelek összege is.

Megfoghatatlan címzett

Ha a testületi tag úgy dönt, kitölti a vagyonnyilatkozatot, hogy megtartsa megbízatását az adott társaságnál, újabb próbatétel következik. A törvény előírásai szerint ugyanis a kitöltött nyilatkozatot a gazdálkodó szervezet legfőbb szervének kell benyújtania.

Az a bökkenő, hogy eszerint a részvénytársaság közgyűlésének, vagy a kft. taggyűlésének, vagy egyszemélyes társaság (100 százalékos az állami tulajdon) esetében az alapítónak kell átvennie a vagyonnyilatkozatot. De ki az a konkrét személy, akire bizalmas adataikat rábízhatnák a nyilatkozattevők? A FigyelőNet megkérdezte több állami tulajdonú vállalat illetékesét. Azt felelték, készülnek arra, hogy eleget tegyenek a törvény előírásainak, de erre problémára még nincs megoldásuk.


Bizalmi kérdés

Megtehetik, hogy felhatalmaznak valakit a nyilatkozatok kezelésére, kiküszöbölendő a törvényalkotó hibáját. De találnak-e olyat, aki a szükséges ismeretek birtokában meg tudja ítélni a vagyonnyilatkozat egyes tételeinek – vidéki ingatlan, részvény – valós piaci értékét? S a hozzáértés mellett több aggály is felmerül: mennyire megbízható a kijelölt személy, átesett-e C típusú nemzetbiztonsági vizsgálaton, hol fogja tárolni a szigorúan titkos adatokat, vissza fog-e élni vele…

Két év múlva pedig a most gerjesztett hullámok feltehetően össze fognak csapni a vagyonnyilatkozatok letéteményese felett. Jön a folytatás, a tisztségviselők újra számot adnak vagyonukról, elküldik aktualizált nyilatkozatukat. A felhatalmazottnak pedig össze kell vetnie a korábbi és az új adatokat. El kell döntenie, hogy a tisztségviselő jövedelme magyarázatot ad vagyona gyarapodására, vagy sem. Tudnia kellene, hogy például egy igazgatósági tag, tegyük fel, Nógrád megyei ingatlana vagy autója három év használat után mennyit ér…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik