Belföld

Tárgyal a Ringa Rt. és a szakszervezet

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) augusztus 26-án, kedden előzetes tényfeltáró tárgyalásokat kezd Győrben, a Ringa Rt.képviselőivel a társaságnál kialakult helyzetről, munkaügyi és foglalkoztatási kérdésekről - tájékoztatta pénteken az MTI-t a HDSZ elnöke, Kapuvári József.

Az elnök elmondta: a találkozón, amelyre a szakszervezetsürgetésének helyt adva – a kötelezően előírt egyeztető tárgyalásokat megelőzően – kerül sor, a HDSZ tárgyalócsoportja mindenekelőtt átfogó képet, részletes információkat szeretne kapni a Ringa működésének ellehetetlenüléséről.

Különösen kíváncsi a HDSZ arra, hogy a meghirdetett pályázatok tükrében a cégvezetés milyen közgazdasági feltételekkel és húspiaci változásokkal látja elkerülhetőnek a kapuvári gyár végleges bezárását.

A szakszervezet arról is tájékozódni kíván, hogy a társaság milyen munkaügyi intézkedéseket tervez részleges tulajdonosváltás, illetve bérbeadás esetén.

A Ringa képviselőivel folytatandó tárgyalásokkal párhuzamosan a szakszervezet várja az agrártárca válaszát arra a kezdeményezésre, hogy az agrár-érdekegyeztetés keretében az összes érintett bevonásával kezdődjenek tárgyalások a húságazat helyzetéről és jövőjéről.

A cég korábbi tájékoztatása szerint a Ringa Húsipari Rt. 2003 első félévében 2 milliárd forinttal kevesebb árbevételt ért el, mint a tavalyi év hasonló időszakában; az első félévben közel 840 millió forintos veszteséget halmozott fel. A napi négy-ötmillió forintos veszteségtermelés megállítására értékesítik a társaság kapuvári vágó-daraboló üzemét.

A kapuvári Ringa meghatározó termékcsoportjait, a sonka és a bacon gyártását megtartják. Ezek gyártási jogát nem adják el a leendő vevőnek. A két termékcsoport előállítását az elgondolások szerint a Pick Szeged Rt. ceglédi gyáregységébe folytatják.

Az igazgatóság pályázatot hirdet a soproni Húskereskedelmi és Marhavágó Kft., valamint a társaság mintaboltjaiból létesülő kft. 100 százalékának eladására is.

Az átszervezéssel összefüggésben jelentős létszámcsökkenéssel számolnak. A Győr megyei munkaügyi központnál 800 ember elbocsátását jelentették be; a tervek szerint Kapuváron 600 dolgozótól, Győrből 200 munkatárstól válnak meg. A Ringánál jelenleg 1.100-an dolgoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik