Belföld

Szélessávú “sztrádán” Európába

A szélessávúinternet-hozzáférés elterjedése megváltoztatja a világhálón elérhető szolgáltatások sokaságát. A nagysebességű internetkapcsolat elterjesztése egyik kiemelt célja az EU eEuope 2005 tervének.

A jövő háztartásának alapszolgáltatásai között a
szélessávúinternet-hozzáférés is megtalálható majd – vélik azok az évtizedekkel előre látó szakemberek, akik egy-egy technológia jövőjét kutatják. A ma társadalma egyelőre a szélessávú internet elterjesztésének problémáival küszködik, biztató jel ugyanakkor, hogy a politikusok is felismerték: nem elég csupán internet-eléréssel ellátni egy háztartást, avonalkapcsolat minősége is fontos.

Noha a cégek közötti verseny az árakat egyre lejjebb nyomja, az Európai Információs Társadalom biztosa Erkki Liikanen szerint a szélessávú hozzáférés még mindig drága az EU-ban, ahol a gyors internet penetrációja ma még csupán 5 százalék. (Dél-Koreában a legelterjedtebb a broadband, ott a háztartások 50 százalékában van jelen.)

Huszonötször gyorsabb

A “széles sáv” kifejezést egyébként változó sebességű internet elérésének leírására használják. Magas adatátvitelűnek nevezik a 384kbit/s-nél magasabb sebességű hozzáférést biztosító technológiákat, létezik még a most használatos széles sáv (2 Mbit/s vagy több), és a következő generációs széles sáv (10 Mbit/s vagy magasabb). Egy átlagosnak mondható szélessávú
internet kapcsolat sebessége 25-ször gyorsabb a hagyományos, telefonos kapcsolatnál.

2005-re: széles sáv, széles körben

A szélessávú internet elterjedése kapcsán több kérdés is megfogalmazódott, például az, hogy a kormányok hogyan előzik meg a digitális szakadék kialakulását. Pontosan meg kell határozni a kormányzat és a magáncégek szerepét a szükséges befektetések kapcsán, szabványosítani kell az internet-kapcsolatot, a wireless hozzáférés esetében rendezni szükséges a licencek kérdését, és ki kell alakítani az ideális piaci körülményeket.

Az eEurope Akcióterv rendelkezései szerint 2005-ig a tagállamok minden közhivatalát el kell látni szélessávúinternet-hozzáféréssel, ez vonatkozik az iskolákra és az egyetemekre is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik