Belföld

ÁSZ: eredményes volt az MNB átszervezése

Eredményesnek értékeli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly év végén lezárult átszervezési folyamatát az Állami Számvevőszék (ÁSZ) - derül ki az ÁSZ MTI-hez pénteken eljuttatott sajtóközleményéből, amelyben az MNB belső működéséről szóló jelentést összegzik.

“A jegybank a szervezet- és folyamatracionalizálást egységes módszer alapján, dokumentáltan, a zavartalan működés biztosítása mellett hajtotta végre” – állapítja meg a számvevőszék.

Az ÁSZ szerint ennek hatására egyszerűsödött a szervezet, javult a folyamatok átláthatósága, a 2002. évi működési költségek pedig 11 százalékkal csökkentek az előző évihez viszonyítva.

A közlemény szerint az MNB az igazgatóság által 2002. évre jóváhagyott működési költség előirányzatának 87 százalékát, 13,5 milliárd forintot, a beruházásokra tervezett előirányzatának pedig alig egyharmadát, egymilliárd forintot használt fel.

Mérséklődtek 7 százalékkal a személyi jellegű ráfordítások, amelyek a működési költségek mintegy 70 százalékát teszik ki.

A működési költségek közel 11 százalékát adó üzemeltetési költségek 318 millió forinttal maradtak el az előző évitől, amiben szerepe volt a beszerzési eljárások szigorításának az ÁSZ megállapítása szerint.

Ugyanakkor eltérést tapasztalt a számvevőszék a 2002. évi tervjavaslatok és az igazgatóság elé terjesztett tervszámok között, amelyet a dokumentáltság hiányában nem tudtak megvizsgálni.

Az ÁSZ azt javasolja Járai Zsigmondnak, az MNB elnökének, hogy a tervezési kontroll hatékonyabb működése érdekében szabályozza a dokumentálást is.

A számvevőszék megállapítása szerint a fejlesztések a tervezettnél lényegesen kisebb mértékben teljesültek. Ennek oka, hogy a terv készítésekor három jelentősebb beruházásnál gyorsabb megvalósítási ütemmel számoltak, valamint egy szerződés esetében kedvezőbb fizetési feltételeket tudtak érvényesíteni.

A jóváhagyott tervszámok és a tényleges teljesülés eltérései alapján az ÁSZ a tervezés megalapozottságának javítását is javasolja a jegybank-elnöknek a jelentésben.

A számvevőszék szerint az MNB gazdálkodását támogató informatikai rendszer, annak biztonságos működése szabályozott, a jegybank a biztonságpolitikájában a követelmények és irányelvek meghatározásakor a nemzetközi standardokat figyelembe vette, ugyanakkor a központi informatikai rendszer ma még nem rendelkezik megfelelő katasztrófatűrő háttérrendszerrel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik