Belföld

Parlagfű: minden szála kincs

Csúcsához közeledik a parlagfű virágzása. Egy fővárosi vállalkozó ötlete azonban új megvilágításba helyezheti az allergén növény elleni küzdelmet - írja a Magyar Hírlap.

Szilágyi Géza, a bejegyzés alatt álló Kreatív Vállalkozók Közhasznú Egyesületének elnöke szerint a kormány és az önkormányzatok parlagfű-stratégiája alapjában hibás: a gyomnövényt ugyanis nem irtani kell, csupán lekaszálni, majd hatékonyan felhasználni. Mindezt hangsúlyozottan még a virágzás előtt.

A vállalkozó úgy véli, az embereket sem büntetni, hanem érdekeltté kell tenni a kaszálásban. Az így begyűjtött tövek pedig többféle módon hasznosíthatók.

Az angolszász országokban és az Egyesült Államokban például évek óta bevett gyakorlat, hogy a gyógyszergyártók a parlagfűből kivonatot készítenek, amely az allergiás páciensbe visszaoltva enyhíti, sőt meg is szüntetheti a kellemetlen tüneteket. A kivonatolás elvégzésére a vállalkozó már meg is állapodott az MTA kémiai kutatóintézetével, amely szívesen vállalná az ezzel kapcsolatos kísérleteket.

A növény másik gyakori külföldi felhasználási módja a takarmányozás, a lekaszált és begyűjtött gyom tápanyagtartalma ugyanis a lucernáéval vetekszik. Ezt a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet szakvéleménye is alátámasztja. Ugyancsak gazdaságos lehetne Szilágyi szerint, ha a rossz hatásfokkal, szennyvíziszap felhasználásával működő gázüzemek parlagfűből fedeznék szervesanyag-igényüket. Így a jelenleginél hatékonyabb, magasabb fűtőértékű biogázt állíthatnának elő.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik