Belföld

Növekvő német deficitről írt a Handelsbaltt

A Handelsblatt című német gazdasági-pénzügyi lap szerint Németországnak a GDP-hez mért államháztartási hiánya az év első félévében mintegy 3,7 százalékot tett ki.

A Handelsblatt pénteken a német statisztikai hivatal belső számításaira hivatkozva tette közzé az adatot, s feltételezte, hogy az ország az idén sem tartja be azt a kritériumot, amely szerint az euróövezethez tartozó országokban az államháztartási deficit nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát. A kritériumot a kilencvenes évek második felében a németek sürgetésére állapították meg.

Tavaly 3,6 százalék volt a német deficit a GDP-hez viszonyítva. A pénzügyminisztérium egyik szóvivője a Handelsblatt adatát úgy kommentálta, hogy egy féléves adat keveset mond, már csak azért is, mert a bevételek és a kiadások egyenetlenül oszlanak meg az év során. “Féléves adatból nem lehet komoly következtetést levonni az egész évre nézve” – közölte a szóvivő.

A Handelsblatt arról is beszámolt, hogy 2003 első hat hónapjában a szövetségi kormányzat, a tartományok és a helyi kormányzatok együttesen 38,45 milliárd euró új belső adósságot halmoztak fel, 560 millióval nagyobbat, mint a megelőző év első felében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik