Belföld

Õszre készül el az “őssejt” miniszteri rendelet

Várhatóan őszre készül el az a miniszteri rendelet, amely őssejt-levétellel kapcsolatos tevékenységek minimumfeltételeit határozza meg - mondta el az MTI-nek az egészségügyi tárca főosztályvezetője.

Ebben szerepelni fog, hogy csak olyan helyen lehet elvégezni az eljárást, ahol van hematológus és a megvannak a munkájához szükséges eszközök: a megfelelő hűtőberendezés, vérvételi lehetőség – fűzte hozzá Kereszty Éva. A rendelet megakadályozná, hogy az orvosok a kórház tudta nélkül végezzék el a beavatkozást, ugyanis előírna a beteg és a kórház között egy megállapodást.

Kereszty Éva elmondta: a tárolással kapcsolatos szabályok már eddig is megvoltak és engedélyhez kötött volt az is, ha valaki az őssejteket ki akarta vinni az országból. Szövet- és sejtbankok már léteznek Magyarországon, ezeket minimális költséggel átalakíthatók őssejtek -tárolására is.

A főosztályvezető emlékeztetett arra: már megjelent az egészségügyi szolgáltatók és szakmák nyilvántartásáról szóló miniszteri rendelet, amelyben szerepel, hogy az őssejt-levétel minden formája az engedélyhez kötött egészségügyi szolgáltatások között szerepel.

Ajánlott videó