Belföld

Pályázatot hirdet a Ringa soproni leányára és kapuvári üzemére

Az Arago csoport érdekeltségében lévő Ringa Rt. közleményt juttatott el többek között a FigyelőNethez is. A közlemény szerint a cég értékesíti soproni leányvállalatát és kapuvári üzemét is. Kapuváron megfontolják a bérbeadás lehetőségét is.

A Ringa Húsipari Rt. 2003 első félévében több mint 800 millió forintos üzemi veszteséget szenvedett el. Az elmúlt években a társaság árbevételének közel 50 százaléka húsok külpiaci értékesítéséből származott. 2003-tól ez a helyzet gyökeresen megváltozott. A nemzetközi sertéspiacon tapasztalható elhúzódó túltermelési válság a minőségi követelmények emelkedéséhez, valamint az árak eséséhez vezetett.

Az EU árszintjéhez képest magas hazai alapanyagárak és a nemzetközi piaci túlkínálat hatására a gazdaságos export lehetősége radikálisan csökkent és a melléktermékek túlnyomó többsége eladhatatlanná vált a nemzetközi piacon. Ebben a helyzetben a vállalat exportértékesítése 2003 első félévében az előző év azonos időszakához képest 50 százalékkal csökkent.

A készletnövekedés, majd az emiatt bekövetkező vágásvisszafogás járulékos fix költségei (hűtőházi tárolás, szállítás, kapacitás-kihasználatlanság) további üzemi szintű veszteségforrást képeztek. Az exportfelesleget a viszonylag állandó belföldi kereslet nem tudta levezetni.

A túlkínálat miatti éles árverseny, és a hazai árszabályozás miatt kialakult kettős árrendszer pedig az árbevétel jelentős csökkenését eredményezte. Ugyanakkor az év során következetesen végrehajtott költségcsökkentési program ellenére a vállalat továbbra is jelentős veszteséget szenved el.

Mivel a menedzsment értékelése szerint a negatív folyamat további költségcsökkentéssel, piacélénkítési technikákkal nem megfordítható és az értékesítési kilátások megváltozása következő időszakban sem várható, az igazgatóság a termelés folyamatosságának fenntartása, a lehető legtöbb munkahely megőrzése és a részvényesi érték további csökkenésének elkerülése érdekében megkezdte a közgyűlés által meghatározott intézkedések végrehajtását. Ennek értelmében, számos egyéb lehetőség átvizsgálása után, az igazgatóság döntést hozott a társaság eszközeinek pályázat útján történő értékesítéséről.

Az igazgatóság két pályázatot hirdet a kialakult helyzet kezelésére. Az egyiket a Soproni Húskereskedelmi és Marhavágó Kft. 100 százalékos üzletrészének, telephelyének, húsipari eszközeinek és berendezéseinek, valamint a társaság mintaboltjaiból létrehozandó kft. 100 százalékának értékesítésére, a másikat a társaság kapuvári telephelyének, a vágó-daraboló üzemének, valamint a hozzá tartozó eszközpark és kiszolgáló létesítmények értékesítésére, amelyre meghívja a hazai húsipar valamennyi jelentős szereplőjét. Ugyanakkor, a több száz beszállítót érintő vágás-darabolási tevékenység további működtetésére és a könyv szerint 1,5 milliárd forint értékű eszközpark további üzemben tartására a Ringa Rt. igazgatósága megvizsgálja a bérbeadás útján történő hasznosítás lehetőségét is, és előnyben részesíti azokat a pályázókat, akik a dolgozók további foglalkoztatását vállalják.

Az egész társaságot érintő átszervezési folyamat során a vállalat garanciát vállal arra, hogy a szállítókkal és a bankokkal szemben fennálló tartozásait kielégíti és minden egyéb szerződéses kötelezettségének eleget tesz.

Az igazgatóság döntése értelmében a társaság ajánlatot tesz részvényeseinek, hogy saját forrásból névértéken megvásárolja tőlük részvényeiket. A részvényesek között olyan beszállítók és munkavállalók vannak, akik kárpótlási jegyért vagy egyéb kedvezményes úton jutottak részvényeikhez.

A pályázatok meghirdetésével párhuzamosan, a munkaügyi törvény előírásainak megfelelően az igazgatóság tárgyalásokat kezdeményez a szakszervezettel, az üzemi tanáccsal, valamint az illetékes munkaügyi központtal az átszervezésekből adódó csoportos létszámleépítés megszervezésére és lebonyolítására. A társaság mindent elkövet annak érdekében, hogy a csoportos létszámleépítésben érintett munkavállalóit a vonatkozó munkaügyi előírásokon felül kompenzálja munkahelyük elvesztéséért.

Az igazgatóság döntéseit ismertetve Tóth Ervin, a Ringa Rt. vezérigazgatója kiemelte, hogy e nehéz és összetett helyzetben az igazgatóság elkötelezett az iránt, hogy az átszervezési folyamat minden érintett számára a lehető legelfogadhatóbb megoldással záruljon.

Az elkövetkező időszakban a Ringa Rt. folyamatos tájékoztatást ad a szakszervezettel, az üzemi tanáccsal, valamint az illetékes munkaügyi központtal folytatott tárgyalások folyamatáról és a pályázatok eredményéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik