Belföld

Két év után a legkedvezőbb kép az amerikai gazdaságról

Jelentős emelkedéssel reagáltak a New York-i részvénypiacok a Conference Board várakozásoknak megfelelő, növekedést jelző júliusi konjunktúraindexére.

Egy órával a Wall Street nyitása és mintegy fél órával a mutató közzététele után a tőzsde DJIA indexének nyeresége meghaladta a 70 pontot, a Nasdaq piac összetett indexe a 20 pontos nyereség közelében állt ekkor, elsősorban azt üdvözölve, hogy a kilábalás reménye immár tartósan megalapozott.

Az Egyesült Államok vezető gazdaságkutató csoportja, a Conference Board csütörtökön azt közölte, hogy összesített konjunktúramutatója júliusra 0,4 százalékkal, 112,5-re növekedett. Ez immár a negyedik egymást követő hónap, amikor emelkedést jelez a mutató. Júniusra 0,3 százalék volt a felülvizsgált növekedés – a korábbi 0,1 százalék helyett -, míg a májusi mutató emelkedése még 1,1 százalékos volt.

Az összesített mutató tíz almutatójából öt növekedett júliusban, a legnagyobb emelkedést a részvényárak alakulásának mutatója jelezte, míg a legjelentősebb negatív alindex a fogyasztói várakozások részindexe volt.

Összeségében véve a konjunktúra részindexek összesítése kedvezőbb képet mutat mint bármikor a konjunktúralanyhulás időszakának több kint két éve tartó időszaka alatt – vélekedett a Conference Board egyik közgazdásza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik