Belföld

Gyászol az ENSZ – öt mázsa lőszer robbant

New Yorkban kedden levonták a 191 tagállam zászlóit, és félárbocra eresztették az ENSZ kék lobogóját. A Biztonsági Tanácsot rendkívüli ülésre hívták össze, de a testület már előzetesen nyilatkozatban ítélte el a világszervezet 58 éves történetében egyedülálló terrortámadást - számol be a Népszabadság.

A bagdadi Canal Hotel romjai között szerdára virradó éjszaka még túlélők után kutattak, tegnap azonban már az FBI nyomozói és a buldózerek vették át a terepet, miután a szakértők szerint nem maradt remény az utolsó, még eltűntként nyilvántartott személy életben maradására.

Az ENSZ irodáinak helyet adó szállodában kedd délután értekezletre gyűltek össze a világszervezet misszióját vezető Sergio Vieira de Mello és munkatársai, amikor felrobbant a kerítés mellett leparkolt cementszállító autóba rejtett pokolgép.

Az első adatok szerint a merénylők több mint két mázsa C4-es robbanóanyagot és három mázsa tüzérségi lőszert, illetve kézigránátot helyeztek el a gépjárműben. Az épületben háromszáz külföldi és iraki ENSZ-alkalmazott dolgozott, és éppen sajtóértekezlet is zajlott. Az utóbbit megörökítő kamerák a robbanás pillanatában is működtek.

A romok alatt legalább húsz ember lelte halálát. A súlyosan sebesült, a leomló falak alá szorult Sergio Vieira de Mello egy ideig még beszélt a mentőalakulatokkal, amelyeknek sikerült vizet adni neki. Néhány órával később azonban már csak a holttestét sikerült kiemelni. A halottak között amerikai, brit, egyiptomi, Fülöp-szigeteki és kanadai állampolgárok is voltak. A sebesültek száma meghaladja a százat.

Bush elnök szerint a terroristák próbára akarják tenni az amerikaiak kitartását, de rá fognak jönni, hogy nem tudják megingatni az akaraterejüket. Kofi Annan ENSZ-főtitkár a merénylet hírére visszatért New Yorkba. Útközben Stockholmban azt mondta, a világszervezet Irakban marad, és nem hagyja magát megfélemlíteni. A távozni kívánó külföldi ENSZ-alkalmazottakért azonban öt utasszállító repülőgép érkezett Bagdadba. Az iraki munkatársaknak azt mondták, egyelőre maradjanak otthon.

Az első reagálások alapján a merényletet a világ egységesen ítéli el, és mindenfelől a világszervezet iraki szerepének fokozását sürgetik. A brit és az amerikai külügyminiszter erről telefonon már konzultált, és londoni tájékoztatás szerint nyitott az új kezdemé-nyezésekre.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik