Belföld

A jövő év végéig nem lesz új Windows XP szervizcsomag

Nagyobb felelősséget hárít a szoftveróriás a felhasználókra a javítóprogramok és frissítések telepítése terén, miután második Windows XP szervizcsomagját nem szándékozik közzétenni a jövő év második fele előtt.

A szervizcsomagok tartalmazzák az összes biztonsági frissítést és illesztőprogram kiegészítést, amelyek a termék forgalomba hozatala vagy az előző szervizcsomag óta nyilvánosságra kerültek. A Windows XP hivatalosan 2001 októberében került piacra. A Service Pack 1 nem egészen egy évre rá, 2002. szeptember 4-én került forgalomba. Hiába derült fény azóta több súlyos biztonsági sebezhetőségre, a Microsoft két éves szünetet tart a két szervizcsomag között, mert a másodikat csak 2004 harmadik negyedévére tervezik – derül ki a cég pénteki online közleményéből.

„Ez bizony elég hosszú időnek tűnik, annak fényében, ami a héten a Blaster miatt történt, és hogy máris hány javítóprogram van forgalomban az XP-hez”, fogalmaz Michael Cherry, a Directions Microsoft vezetőelemzője. De „meglepőnek” találja a Microsoft döntését a Jupiter Research vezető elemzője, Joe Wilcox is. Sok felhasználó azért szereti megvárni a szervizcsomagokat, mert azok a külön-külön közzétett javítóprogramoknál megbízhatóbbak, mivel alaposabban tesztelik őket. A javítóprogramokból többet is vissza kellett a szoftveróriásnak vonnia, mert a javítás mellett újabb problémákat okozott a felhasználók gépeiben. Azonban Wilcox szerint a kései újabb szervizcsomag nem tragédia, a felhasználóknak csupán jobban oda kell figyelniük a Microsoft közleményeire, hogy időben letöltsék a biztonsági réseket befoltozó programokat és frissítéseket.

A cég „Windows Service Pack Road Map” weboldalán (microsoft.com/windows/lifecycle/servicepacks.mspx) olvasható ezen kívül az is, hogy a Windows Server 2003 első szervizcsomagja 2004 első negyedévére, vagyis közel egy évvel a termék megjelenése után várható. Nincs viszont adat a Windows 2000 újabb szervizcsomagjáról. A Windows NT Workstation és az NT Server 4 pedig nem kap több szervizcsomagot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!