Belföld

Folytatódik a monetáris szigor

Az inflációs kockázatok miatt a jegybank nem lát lehetőséget kamatcsökkentésre - derül ki a Monetáris Tanács hétfői üléséről készült MNB állásfoglalásból.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, miután hétfőn változatlanul hagyta a 9,50 százalékos irányadó kamatlábat, kijelentette, hogy 250-260 Ft/euró értéken stabilizálódó árfolyam mellett hajlandó csak módosítani az alapkamatot. A tartósan gyengébb árfolyamszint fennmaradása az irányadó kamatszint további emelését is szükségessé teheti.


A döntést két tényezővel indokolták, egyrészt az árfolyam nemkívánt gyengülése miatt megtorpant az árfolyamalapú dezinfláció folyamata, másrészt a tervezett költségvetési intézkedések több csatornán – adórendszer és a szabályozott árak változása – keresztül növelik az infláció mértékét.


Az ÁFA és a jövedéki adó rendszerének megváltoztatása egyszeri árindex-emelő hatásként jelentkezik, de a várakozásokba és ezen keresztül a béralakulásba beépülve tartósan növelheti a fogyasztói infláció mértékét.


A Monetáris Tanács állásfoglalása szerint, az adó- és regulált árintézkedések rövidtávú árszínvonal-növelő hatásának monetáris eszközökkel való teljes ellensúlyozása túlzott reálgazdasági költségekkel járna. Ugyanakkor nem engedhető meg, hogy az egyszeri hatásoktól megtisztított, a hosszabb távú inflációs tendenciákat tükröző mutatók értéke is emelkedjen – véli a döntéshozó testület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik