Belföld

Ügyvezetők a bakon – a Lázár fivérek

Országos resti-hálózattal gyarapította vállalkozásaik számát a CBA-tulajdonos, nyolcszoros fogathajtó-világbajnok testvérpár.

Keserédes hírt kapott az 1993-ban az amerikai New Jersey-ben megrendezett fogathajtó-világbajnokságon Lázár Vilmos és öccse, Zoltán. A privatizációs pályázaton a család nyerte el a kiszemelt kőbányai Közért üzletet, de a 18 millió forintos vételárat záros határidőn belül le kellett tenni. A szívük vérzett a fiúknak, hiszen ez azt is jelentette, hogy azonnal el kellett adni imádott versenylovaikat, amire – öröm az ürömben – keresve sem találhattak volna jobb alkalmat a világbajnokságnál. A kényszerű kiárusítás után a család 15 lovából csak egy maradt meg, Kaszinó, ő is csak azért, mert frissen operálták és éppen nem volt piacképes. A nagy áldozatot követően némi vigaszt jelentett, hogy két év elteltével új lovakkal ismét indulhattak a vb-n, és négy év múlva már meg is szerezték a világbajnoki címet.


 Lázár fivérek

Lázár Vilmos 1967-ben, Lázár Zoltán 1973-ben született. Vilmos a középiskola elvégzése és egy sikertelen soproni erdőmérnöki egyetemi felvételi vizsga után, Zoltán még középiskolásként a szülők fonal kis- és nagykereskedésében kezdett dolgozni kisegítőként. Első élelmiszer-üzletét 1993-ban a Közért-privatizációból vásárolta a családi vállalkozás. Még abban az évben magánszemélyként csatlakozott a két fivér a CBA Élelmiszer Kft.-hez. 1999-ben a helyi termelőszövetkezettől vásárolták meg Egerszeg pusztán a domonyvölgyi majort, amelyből 2001-re a Lázár lovasparkot kialakították. 2003-ban vásárolta meg a Lázár és Fiai Kft., illetve a más CBA-s tagok tulajdonában lévő Krupp és Társai Kft. a Resti Rt. többségi tulajdonrészét.


Családban maradtak



A boltvásárlást már a lóeladás előtt is nehéz döntések sora előzte meg. A tősgyökeres budapesti Lázár család régóta próbálkozott az üzlettel. A nagypapa, a pacaljáról messze földön ismert kőbányai Makk Hetes étterem Vili bácsija, vendéglős volt. A fivérek édesapja már kereskedőnek tanult, de a Keravill üzletvezetői beosztását a nyolcvanas évekre végleg feladta, hogy saját szakállára kereskedjen.

Jól menő üzletté fejlődött a butikok ellátására, kiszolgálására szakosodott Lázár-féle fonal kis- és nagykereskedés. A sikertelen erdőmérnöki egyetemi felvételi után Vilmos és a még középiskolás öccse pedig – hol gépkocsivezetőként, hol mázsás bálákat cipelő rakodóként – saját bőrén kezdte kitanulni a kereskedő szakmát. Ám a nyolcvanas évek végére arra a felismerésre jutottak Lázárék, hogy hamarosan vége lesz a butik-korszaknak. Eltünedeztek a magyar és a lengyel “kötős” megrendelők, fonalvásárlók, miután a textilipar Európából lassan a Távol-Keletre költözött. Más profilt kellett választani.

Enni mindig fognak

“Enni mindig fognak az emberek” – gondolták Lázárék, mai eszükkel naivan, el sem képzelve azt a könyörtelen versenyt, amelyben talán nem tőlük, hanem a konkurenciától vásárolják majd meg a vevők a betevő falatot. Az immár hat fővárosi szupermarketet és négy céget működtető családi vállalkozást látva mégis jó döntésnek bizonyult az élelmiszer-kereskedelembe fektetni.

Akkoriban nem is sejtették, később mekkora jelentősége lesz, hogy a fivérek nagybátyja az egyik alapítóként beprotezsálta Lázárékat egy éppen akkor induló – az ABC-ből elcsent betűkből CBA-ra keresztelt – befektetői társaságba. A volt Közért vállalat hálózatából az értékesebb üzletek megszerzésére létrejött CBA Élelmiszer Kft. tulajdonosai ugyanis az állami élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat számukra sikeres privatizációja után úgy döntöttek, együtt maradnak. Nemcsak a beszerzést szervezik közösen, hanem külföldi mintára kiskereskedelmi üzletlánccá szerveződve felveszik a versenyt a betelepülő óriásokkal.

Helyi igények

A multiktól eltérő, a helyi igényekhez igazodó üzleti stratégiával az idén 11 éves CBA a legnagyobb magyar tulajdonú élelmiszer-kereskedelmi lánccá fejlődött, amely már Romániában, Szlovákiában, Horvátországban és Bulgáriában is megvetette a lábát, s hamarosan Ukrajnában építi nemzetközi hálózatát (Figyelő, 2003/25. szám). A Lázár-féle vállalkozások pedig együtt nőttek a CBA-val. A fivérek a CBA felügyelőbizottságának is tagjai, s belefolynak a lánc operatív irányításába.

Lovasfogat

Kőbányai gyermekként még az édesapjuknak akadt meg a szeme két erőtől duzzadó igáslovon egy sörgyári rendezvényen, és az emléken felbuzdulva vásárolta meg gyermekeinek a család hetényegyházi tanyájára az első lovat, a Muki nevű pónit. Vili és Zoli a Mukin tanult meg lovagolni, és az addig ébredező állatszeretet szenvedélyükké vált.

Az már az 1978-ban végigizgult kecskeméti világbajnokság okozta személyes élményen múlott, hogy végül éppen a fogathajtásba és nem a díjugratásba szerettek bele a fivérek. A domonyvölgyi Lázár lovaspark házi múzeumában kiállított két világbajnoki fogat, számos relikvia, díj és serleg között a fő helyen ragyogó, közösen elért 8 világbajnoki aranyérem és 2 ezüstérem a bizonyítéka, hogy a legjobb formában bontakozott ki a fővárosi fiúktól kezdetben nem is remélt tehetség.


Üzleti érzék


Az már a fivérek üzleti érzékét mutatja, hogy a helyi szövetkezettől 1999-ben megvásárolt majorságból is olyan hobbi-vállalkozást kerekítettek, amely nemcsak a mindennapi edzést, felkészülést és a lipicai törzstenyészet fenntartását szolgálja, hanem nyereséges is. A nagy társasági életet élő fivéreknél a vendéglátás mint üzletág szinte hozta magát. Így a 9 hektáros lovas paradicsomba 500 férőhelyes csárdát is építettek a béristállók közelében a sport szerelmeseinek, és előbb-utóbb panzió is épül.

A fő vállalkozás persze továbbra is a kereskedelem marad, a CBA-val szinte összeforrtan. Ugyancsak néhány CBA-s tulajdonostársával vásárolta meg az idén a két fivér az Első Magyar Alaptól a hajdani Utasellátó Vállalat utódjának, a különböző pályaudvarokon és vasútállomásokon lévő, összesen csaknem 65 ezer négyzetméternyi eladótérrel rendelkező Resti Rt. többségi tulajdonrészét. A Resti arra alkalmas üzleteiből CBA áruházakat akarnak kialakítani. Az érdekeltségi körükbe tartozó négy vállalkozás tavalyi árbevétele már megközelítette a 3 milliárd forintot.

A teljes cikk az augusztus 14-én megjelent Figyelőben olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik