Belföld

Vakáció hitelből – drága mulatság

Sokan csak hitelből tudják megoldani a vakációjukat, így a lakosság számára legdrágább személyi hitel igen népszerű a nyári hónapokban.

Továbbra sem riasztja el az embereket a 30-40 százalékos teljes hiteldíj mutató (thm), a bankárok tapasztalatai szerint a nyaralás költségeit is nagyon sokan fedezik a bankok számára legkockázatosabb, a lakosság számára pedig legdrágábbnak számító személyi hitelből.

Noha az elérhető betéti kamatok átlagosan legalább 3 százalékponttal süllyedtek az elmúlt 2-3 évben, a személyi hitelek költsége gyakorlatilag nem változott. Ugyanakkor a bankok közötti verseny is jelentősen nőtt, állandósultak az akciók, aminek köszönhetően sokszor mégis az alapkondícióknál olcsóbban lehet hozzájutni ezekhez a kölcsönökhöz. Az akciók során alacsonyabb kamattal, időnként kezelési költség nélkül, vagy éppen törlesztőrészlet-kedvezménnyel vehetik fel az emberek a hitelt, minek következtében akár 20 és 30 százalék közé is csökkenhet a thm, mégsem ez a döntő az ügyfelek számára.

Részletkérdés

„Általában csak a törlesztő részletet figyelik az emberek, és csupán azt mérlegelik, hogy az számukra elfogadható-e” – osztja meg tapasztalatait a Figyelővel Paragi Zoltán, a Budapest Bank termékmenedzsere. Banki szakemberek egybehangzó véleménye szerint az ügyfelek többsége nem is ismeri a teljes hiteldíj mutató kifejezést. Bár a reklámokban a bankok általában a szokásosnál kedvezőbb kondíciókra hívják fel a figyelmet, a kampányok oka nem az ügyfelek árérzékenysége, hanem az akciók iránti fogékonyság.

A többség számára egyébként előbbre való a gyorsaság, mint az, hogy esetleg néhány ezer forinttal kevesebbet fizessen havonta. Ha valaki a nyaralását kívánja ebből a kölcsönből megoldani, és persze hitelképesnek bizonyul, akkor vonzó lehet számára a néhány napos ügyintézés. Mégis érdemes azonban elgondolkodni, hogy ha már valaki mindenképpen kölcsönre szorul, melyik fajtával jár a legjobban.

A szabadon felhasználható banki hitelek közül a legvonzóbb kamattal a jelzáloghitelek rendelkeznek. Ezek futamideje általában 1-től 10 évig terjedhet, ám az ingatlan értékbecslési díja és a hitelbírálat ellenértéke együttesen több tízezer forintot tesz ki, ami megdrágítja a kölcsönt. Éppen ezért a szakértők szerint e típust csak 1-2 millió forint feletti összeg és többéves futamidő esetében éri meg választani. Számolni kell azonban azzal is, hogy a hitelfelvételi procedúra sokkal bonyolultabb a jelzáloghitelek esetében, mint általában, és több hetet, esetleg hónapot is igénybe vehet, mire az ügyfél hozzájut a pénzhez.

Nyári szezon

A személyi kölcsön a nyári hónapokban nagyon népszerű termék. Bár az ügyfeleknek nem kell beszámolniuk arról, hogy mire költik, a bankok felmérése szerint sokan veszik igénybe nagy értékű utazásokra és gépkocsi vásárlására is, de akár vállalkozói hitelként is funkcionálhat.

A Budapest Bank személyi hitel-állománya jelenleg 15 milliárd forint. Az idén összesen 12 milliárd forintot kívánnak kihelyezni ebből a kölcsönből, itt azonban 70 százalékban ingatlanvásárlásra költik az ügyfelek e kölcsönféleséget, és átlagosan 850 ezer forintot igényelnek 68 hónapra. A Raiffeisen az erős reklámkampánynak is köszönheti a hitel felfutását. Ez a kölcsön – amelyet 4 éve lehet igényelni – idén nyáron a legnépszerűbb. A személyi hitel állománya jelenleg 11 milliárd forint a banknál, az éves kihelyezés pedig 5 milliárd forint lesz; az átlagos hitelösszeg náluk 500 ezer forint, amelyet a legtöbben 5 év futamidőre vesznek fel. A riasztó thm-ek egyébként annál „szelídebbek”, minél hosszabb a hitel futamideje. A kölcsönök felvételekor a bankok jellemzően egyszeri néhány ezer forintos vagy 3-5 százalékos díjat számítanak fel, amelyet a hitel összegéből vonnak le.

A teljes cikket olvassa el a Figyelőben!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik