Belföld

Meghalt a 400 ezer ember haláláért felelős afrikai diktátor

Az egykori ugandai diktátor, Idi Amin „Dada" többszörös szervi elégtelenségben meghalt Szaúd-Arábiában, a dzsiddai Fejszál Király Különleges Kórházban. Idi Amin életkorát illetően még a BBC is csak becslésekbe bocsátkozik, valószínűleg 78-80 éves lehetett a bukott diktátor, akinek az állapota már hetek óta súlyos volt – július 18. óta kómában feküdt.

Amin 1971-ben vette át a hatalmat Ugandában, ahol hamarosan véreskezű puccsistaként ismerték meg. Neve fogalommá vált az egész világon. Legsúlyosabb tettei közé tartozik az Ugandában élő ázsiai származású lakosság elüldözése, de rémtetteit nehéz lenne röviden felsorolni.

Az erőszak jellemezte afrikai történelemben is kivételesen brutálisnak minősíthető uralmát 1979-ben tanzániai csapatok és ugandai száműzöttek együttes katonai fellépése döntötte meg. Amin halála kapcsán emberjogi szervezetek és az ugandai kormány illetékesei sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy Amin soha nem került bíróság elé, ahol felelnie kellett volna tetteiért.

A BBC becslései szerint Idi Amin Dada uralma alatt 400 ezer ember halt meg Ugandában. Az ex-diktátor családja nemrégiben egyébként kérelmezte, hogy Amin hadd térhessen haza. Yoweri Museveni jelenlegi ugandai elnök azonban vádemelést helyezett kilátásba arra az esetre, ha a diktátor élve Uganda földjére lépne. Ugyanakkor holttestét a család eltemetheti az afrikai országban – a hivatalos közlemények szerint.

Idi Amin Dada egy magát boszorkánynak kikiáltó nő fiaként jött világra, majd csatlakozott az ugandai – akkor még brit irányítás alatt álló – gyarmati hadsereghez. A műveletlen fiatalember gyorsan haladt előre a katonai szamárlétrán és 1966-ban Milton Obote ugandai elnök az ugandai szárazföldi és haditengerészeti erők főparancsnokává nevezte ki. Öt év múlva Amin megdöntötte Obote kormányát és magát örökös elnöknek nyilvánította.

Az időközben iszlám hitre áttért Amin öt feleséget vett magához, több tucat gyermeket nemzett, és „Big Daddy”-nek, „Dadának” hívatta magát. 1972-ben kiutasította az afrikai országban élő összes ázsiai eredetű lakost. A vád ellenük nem volt új keletű: a világ más fajüldöző politikusaihoz hasonlóan ő is a gazdasági élet ellenőrzése miatt tette őket felelőssé, pontosabban azzal vádolta az ázsiaiakat, hogy a maguk előnyére használják fel gazdasági hatalmukat.

A menekültek nagy része Nagy-Britanniába távozott, és sokan közülük meg is gazdagodtak – amire Ugandában amúgy sokkal kevesebb esélyük lett volna. Sokan mások is Angliába menekültek uralma elől, így például Birmingham jelenlegi anglikán püspökét, John Sentamut is megverette annak idején Ugandában a diktátor.

Amin több száz ezer vélt vagy valós ellenségét gyilkoltatta meg uralma idején. A holttesteket sokszor krokodilok elé vettette.

Amikor viszont Amin úgy érezte, hogy sikerült konszolidálnia uralmát, kitört a gazdasági káosz Ugandában. A kereskedőket, gazdasági szakembereket elüldözték, a lakosság egy részét kiirtották, ezen felül pedig a korrupció árasztotta el a teljes államigazgatást.

Az USA 1972-ben felfüggesztette az Ugandának folyósított támogatást. Amin 1976-ban egy palesztin terroristacsoporttal játszott össze, és amikor a palesztinok elrabolták az Air France egyik repülőgépét, az ugandai Entebbében szálltak le, és ott tartották fogva izraeli túszaikat.

Egy izraeli kommandó a sötétség leple alatt azonban élve kiszabadította – egy híján – a túszokat, és sikerült visszarepülnie velük Izraelbe. Amin közben már Tanzánia elfoglalására törekedett, és miután többször is megkísérelte a támadást, a szomszédos ország ellenoffenzívát hajtott végre, és ugandai menekültekkel szövetségben megdöntötte Amin uralmát. Amin először Líbiába, majd Irakba menekült, végül azonban Szaúd-Arábiában települt le.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik