Belföld

Teller Ede is Amerikába hívta Medgyessyt

Főként George W. Bush amerikai elnök programjától függ, mikor utazik az Egyesült Államokba Medgyessy Péter. A miniszterelnököt meghívta Teller Ede is - olvasható a Népszabadságban.

A már megkezdett diplomáciai egyeztetések a washingtoni „uborkaszezon” végeztével, szeptember elején folytatódnak, s a látogatásra várhatóan még az ősszel sor kerül. A miniszterelnök tavaly novemberben járt a Fehér Házban, és már tavaszszal felmerült egy újabb út lehetősége, miután Magyarország az iraki kérdésben elfoglalt határozott, alapvetően a Bush–Blair koalíciót támogató álláspontjával bekerült az Egyesült Államok belső szövetségesi körébe.

A Fehér Ház zsúfolt diplomáciai programja mellett egyáltalán nem természetes, hogy egy kis európai ország kormányfője egy éven belül kétszer is meghívást kapjon – még úgy sem, hogy a közép- és kelet-európai térség érezhetően felértékelődött Washington szemében. A magyar nagykövetek éves értekezletén Kovács László külügyminiszter júliusban azt mondta, hogy a kormánynak sikerült helyreállítani az amerikai politikusok megingott bizalmát Magyarországban. Az utalás az Orbán-kormány utolsó egy évére vonatkozott, amikor a kétoldalú politikai kapcsolatok hűvössé váltak.

A miniszterelnököt meghívta Teller Ede is. A 96 éves, világhírű tudós júliusban a létező legmagasabb amerikai polgári kitüntetést kapta meg Bush elnöktől, amihez Medgyessy Péter is gratulált. Válaszlevelében Teller reményét fejezte ki, hogy a kormányfő kaliforniai útja során otthonában felkeresi őt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik