Belföld

Nagytakarítás a jogszabályok között

A Belügyminisztérium megkezdte az érvényben lévő jogszabályok felülvizsgálatát. Ennek során kiderült, hogy Bulgáriával, vagy a már megszűnt Szovjetunióval és Csehszlovákiával még mindig vannak barátsági, együttműködési egyezményeink - írja a Népszabadság.

Mi egy-egy jogszabály célja, szükség van-e az adott területen állami beavatkozásra, és ha igen, miként lehetne csökkenteni az ügyfélre háruló adminisztratív terheket? – ilyen és hasonló kérdésekre keresik a választ a Belügyminisztérium illetékesei a tárca deregulációs és decentralizációs programjának végrehajtása során.

A jogszabályok kormányhatározatban előírt felülvizsgálata kiterjed arra, hogy az engedélyezési eljárások helyébe nem léphet-e egyszerű bejelentési kötelezettség, vagy a hatóság mérlegelési jogkörét felválthatja-e az ügyfeleknek alanyi jogot biztosító szabályozás. Szakértők szerint bizonyos esetekben lehetne építeni az önkéntes jogkövetésre is, és az engedélyezési eljárás helyett legfeljebb utólag kellene ellenőrizni a szabályok betartását.

Kérdéses lehet, hogy valóban a jegyző engedélyére van-e szükség például ahhoz, hogy valaki optometrista látszerészként vagy szakfordítóként és tolmácsként folytasson egyéni vállalkozói tevékenységet.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik