Belföld

Júniusban 2,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés volumene a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint az idén júniusban az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal nőtt, a tavaly júniusihoz viszonyítva pedig munkanaptényezővel korrigálva - 2,8 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az adatok megegyeznek a hónap elején nyilvánosságra hozott előzetes számokkal. Az év első hat hónapjában a termelés 3,9 százalékkal haladta meg a tavaly január-júniusi szintet, júniusban korrekciók nélkül 4,3 százalék volt az éves növekedés.


Az ipari termelés volumene májusban szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva 0,5 százalékkal nőtt áprilishoz, és 4,6 százalékkal az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. Tavaly júniusban a termelés a korrigált adatok szerint egy hónap alatt 3 százalékkal, éves összehasonlításban 5,8 százalékkal nőtt.


A KSH jelentésében felhívja a figyelmet arra, hogy a szokásos gyakorlatnak megfelelően a 2002., illetve a 2003. évi visszamenőleges javítások miatt az adatok a korábban publikáltaktól eltérhetnek.


Az idén az első hat hónapban az ipari export 6,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. Az ipar hathavi belföldi értékesítése 0,9 százalékkal bővült.


Júniusban a feldolgozóipari termelés 2002 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye pedig 3,7 százalékkal emelkedett. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 13,8 százalékkal, a feldolgozóipari termelés 8 százalékát képviselő fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása nőtt.


A növekedést jelzik az ágazat új rendelésmutatói is. Hasonlóan az előző hónaphoz a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő villamos gép, műszer gyártása is dinamikusan, 11,3 százalékkal bővült. A járműgyártás volumene 9,5 százalékkal emelkedett a tartóssá vált, átlagon felüli keresletnövekedésnek köszönhetően.


Számottevő, 7,6 százalékos volumennövekedés figyelhető meg az egyéb nemfém ásványi termék gyártásában is. Az előző hónapokkal ellentétben a gép, berendezés gyártása is emelkedett, 4,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát a külpiaci értékesítés kedvező alakulásának következtében.


A feldolgozóipar több mint hatodát képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 2,3 százalékkal csökkent. Folytatva az előző hónapok csökkenő tendenciáját a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás teljesítménye 11,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A legnagyobb mértékű, 28,5 százalékos visszaesés változatlanul a bőrtermék, lábbeli gyártása átalágban figyelhető meg. Az idén júniusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései igen jelentősen, 46,1 százalékkal nőttek. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések kiugróan, 56,0 százalékkal, az új belföldi megrendelések kisebb mértékben, 8,2 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 26,2 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.


Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hat hónapjában 2,4 százalékos létszámcsökkenés mellett 6,6 százalékkal volt magasabb, mint 2002 azonos időszakában.


Magyarország területi egységei közül az ipari termelés 2003 első hat hónapjában a közép-magyarországi régióban 7,4 százalékkal, a nyugat-dunántúliban pedig 7,2 százalékkal bővült. Csökkenést ebben az időszakban két régióban mértek: a dél-alföldiben 0,7 százalékost, a dél-dunántúliban pedig 2,2 százalékost regisztráltak, az észak-magyarországi körzet termelése nem változott.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik