Belföld

Vége az aratásnak – milyen volt a termés?

Befejeződött az aratás országosan a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium legfrissebb összegzése szerint. A szakemberek számítása alapján őszi búzából összesen 2,94 millió tonna termést takarítottak be, mintegy 1,1 millió hektárról.

A termésátlag hektáronként elérte a 2,654 tonnát. Ez a mennyiség 35 százalékkal volt kisebb a múlt évinél és 31 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt 5 év átlaga.

Őszi árpát mintegy 177 ezer hektárról takarítottak be, 2,542 tonnás hektáronkénti termésátlaggal. Őszi káposztarepcéből mintegy 71 ezer hektárról került magtárba a termés. A termésátlag elérte az 1,4 tonnát. Az össztermés valamivel több, mint 100 ezer tonna.

A magborsó betakarításával július végére végeztek a gazdálkodók, a csaknem 23 ezer hektáros területről 1,26 tonnás termésátlagot takaríthattak be hektáronként. Az össztermés csaknem eléri a 29 ezer tonnát. A tavaszi vetésű kalászosok közül a tavaszi árpát mintegy 166 ezer hektárról hordták a magtárba, a termésátlag pedig e kalászos esetében megközelítette a 2,3 tonnát hektáronként.

A zabot 72 ezer hektárról aratták le a gazdák és a termésátlag elérte az 1,56 tonnát hektáronként. A rozs termésátlaga 1,46 tonna volt hektáronként, ezt a kalászost mintegy 47 ezer hektárról aratták le. Tritikálét 140 ezer hektárról vittek a magtárba, a termésátlag elérte a 2 tonnát.

A szakértők szerint a kukorica összmennyisége várhatóan eléri majd az 5,25 millió tonnát, ami 4,37 tonnás hektáronkénti átlagot jelent. Ezt a takarmánynövényt várhatóan 1,2 millió hektárról takarítják be a gazdálkodók. A napraforgó termése várhatóan eléri majd a 853 ezer tonnát, ami 1,7 tonnás hektáronkénti termésátlagot mutat.

A cukorrépát előreláthatólag mintegy 52 ezer hektárról takarítják be, a becsült termésátlag 36,9 tonna, ami várhatóan 1,91 millió tonnás össztermést ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik