Belföld

Síron túli vallomás – David Kelly hangfelvételen

Az öngyilkosságot elkövetett brit kormánytanácsadóval korábban készült hangfelvétel bizonyítja: David Kelly nem értett egyet az iraki információk feltupírozásával. Hamarosan Tony Blairt is kihallgatják.

A július 18-án öngyilkosságot elkövetett David Kelly halálának körülményeit hétfő óta vizsgálja egy független jogi bizottság Nagy-Britanniában. A testület tagjai szerdán egyebek mellett egy, még májusban készült hangfelvételt hallgattak meg egy háttérbeszélgetésről, amelyet a kormánytanácsadó a BBC akkor neve elhallgatását kérő riporternőjével folytatott. A felvételen maga Kelly erősítette meg: nem értett egyet azokkal a változtatásokkal, amelyeket a kormány nyomására eszközöltek tavasszal az iraki tömegpusztító fegyverek képességeivel foglalkozó, a lakosságnak szánt információcsomagban.

45 percen belül

A májusi felvételen Kelly egyebek közt arról beszélt, nem örült annak, hogy az iraki fegyverek képességeiről szóló dossziéba bekerültek olyan kitételek, mint hogy szükség esetén a tömegpusztító eszközök 45 percen belül készenlétbe helyezhetők. A dossziét, immár átalakított, meggyőzőbb változatban később a közvélemény előtt is ismertté tették, de később kiderült, hogy abban néhány állítás – például az említett 45 perces kitétel – valószínűleg nem állja meg a helyét. Emiatt súlyos belpolitikai nyomás alá került az országban a kormány és a BBC is, és nem lehetetlen – ezt vizsgálja most a bizottság -, hogy Kelly öngyilkossága is e nyomás következménye.

 Súlyos következmények

A Kelly-vizsgálat döntő befolyást tehet a rekordideje kormányzó munkáspárti kabinet jövőjére. Blair miniszterelnök már jelezte, hogy a vizsgálat eredményeiből levonja a megfelelő konzekvenciákat, de eddig a kormányfő nem vállalt felelősséget a tanácsadó öngyilkosságáért, sőt nem is kommentálta azt. A párt a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint jelenleg vesztésre áll legfőbb vetélytársával, a konzervatívokkal szemben, és elemzők szerint a 2006-ig megtartandó következő választást könnyen elvesztheti. A botrány első áldozata Alastair Campbell sajtófőnök lehet, aki várhatóan hamarosan távozni kényszerül posztjáról.

Andrew Gilligan, a BBC újságírója (aki tudósításával a botrányt kirobbantotta) korábban Kellyre hivatkozva a vezető kormányszóvivő, Alastair Campbell nevét is megemlítette, mint aki személyesen is közbenjárt a dosszié tartalmának kozmetikázásában. Campbell egyébként korábban sérelmezte, hogy Gilligan összefüggésbe hozta nevét a dosszié megváltoztatásával, és kifogásolta azt is, hogy az újságíró nem ért kellően a hírszerzési ügyekhez sem.

Susan Watts, a most meghallgatott magnófelvétel készítője szerint Kelly neki már cáfolta, hogy Campbell nevét megerősítetlen értesüléseknek a dossziéba kerülésével hozta volna összefüggésbe, de kitartott amellett, hogy az érvek feljavításában a kormány sajtóosztályának szerepe volt.

A miniszterelnök a tanúk padján

A vizsgálat vezetője, Lord Hutton felsőházi lordbíró a későbbiekben Tony Blair miniszterelnököt is a tanúk padjára várja, és más kormánytagokat is meghallgat. A héten kezdődött meghallgatások első résztvevői közé tartoztak a BBC újságírói, köztük Richard Sambrook, hírigazgató is. Vallomásában egyebek között létfontosságúnak nevezte a névtelen forrásokra hivatkozó tudósításokat – eredetileg Gilligané is ilyen volt -, de leszögezte, azok csakis megbízható forrásból származhatnak. Az eddigi tanúvallomások szerint Kelly szakértő volt, és gyakorlata volt a sajtó kezelésében is.

A meghallgatásokat egyébként hatalmas nemzetközi médiafigyelem övezi, de a lordbíró kamerákat nem engedélyezett a tárgyalóteremben. A vizsgálat ugyanakkor nyilvános, a tanúvallomásokat közzéteszik, csak azokat titkosítják, amelyek állambiztonsági érdekeket sérthetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik