Belföld

PM: nincs szükség eva-pluszra

Nem tartja indokoltnak az eva-plusz bevezetését, a Pénzügyminisztérium, viszont egyszerűsíteni kívánja az eva jelenlegi szabályozását.

A tárca közleménye szerint a Pénzügyminisztérium hasznosítani fogja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény módosítása kapcsán tett javaslatait, észrevételeit, ám nem tartja indokoltnak az evához hasonló, új átalányadó bevezetését, mivel:

1. az eva-plusz ellentmond az eva egyik alapelvének, az adminisztrációs egyszerűsítésnek, hiszen az adózóknak továbbra is kellene a költségszámlákat gyűjteniük;
2. az eva-törvény első tapasztalatai jók, de a bevezetés óta eltelt idő rövidsége miatt még nem elemezhetők teljes körűen, így egy új egyszerűsített adózási mód jövő évi bevezetése korai lenne.

A Pénzügyminisztérium a jelenlegi szabályozás módosításával akarja elérni, hogy az adózók közül többen válasszák az evát. Ennek érdekében, valamint a további egyszerűsítések, a gyakorlatban felmerült, értelmezési problémák kiküszöbölése, valamint az EU-csatlakozásból következő – elsősorban az általános forgalmi adóról szóló törvény újrakodifikálásával összefüggő – harmonizációs kötelezettségek miatt néhány, 2004-től hatályos módosítás várható az eva-törvényben.

A sajtóközlemény arra is kitér, hogy a tervezett törvénymódosítás jelentős egyszerűsítéseket tartalmaz, különösen a bejelentkezésre vonatkozó feltételeket illetően. Ilyen például, hogy az eva alá már bejelentkezett adóalanynak nem kell bejelentési szándékát megismételnie, ha megfelel a törvényben foglalt feltételeknek. A bejelentkezés tevékenységi korlátokra vonatkozó szabályainak egyszerűsítésével bővülhet például az eva választására jogosult adózók köre. Egyértelművé válik továbbá az eva alapját képező bevétel meghatározása.

A törvénymódosítási tervezet kidolgozása folyamatban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik