Belföld

Most már azért túlzás a pécsiek lakatoló szenvedélye! – az önkormányzat tettre kész

Lakatok elhelyezésére alkalmas rácsfal mielőbbi felállítását javasolja Pécs önkormányzatának a városüzemelési és vagyonkezelő vállalat, hogy így próbálják meg csökkenteni a függőzárak egyre népszerűbb illegális elhelyezését a belvárosban - tájékoztatta a cég marketingvezetője az MTI-t.

Az elképzelések szerint olyan építményt állítanának fel a Dunántúl legnagyobb városának központjában, amelyre bárki nyugodtan felhelyezhet egy lakatot, és azt biztonságban is tudhatja – mondta el Csikós Éva. Szavai szerint erre azért lenne szükség, mert a lakatolás legkedveltebb helyén, a Janus Pannonius utcában lassan megtelnek az erre a célra használt kovácsoltvas rácsok, és félő, hogy a függőzárak egyre nagyobb számban ott is megjelennek, ahol nem kívánatosak.

Csikós Éva utalt rá: a lakatok felrakásának mintegy két évtizedes hagyománya van Pécsen. Az első zárat a nyolcvanas évek elején helyezte el egy ismeretlen a Janus Pannonius utca 4-es számú házának sarokzáró rácsán. Példáját azóta több ezer Pécsett végzett diák, ide érkezett turista, valamint szerelmespár követte, akik ezzel feltehetően a városhoz, illetve egymáshoz való kötődésüket fejezték, fejezik ki.

A különböző színű és alakú, esetenként monogramokkal, kisebb ábrákkal ellátott függőzárak tömege időközben a megyeszékhely egyik látványossága lett, és bekerült több Pécsről szóló idegenforgalmi kiadványba. A város büszke nevezetességére, és igyekszik azt megóvni az utókor számára. Két évvel ezelőtt az egyik rácsot ismeretlenek kidöntöttét, az önkormányzat azonban helyreállíttatta.

Ugyanakkor a nem megfelelő helyre rakott lakatok sok bosszúságot okoznak, mert rontják a városképet, a műemlékek, művészeti alkotások esztétikáját. Egyre több függőzár kerül fel virágágyásokat határoló kerítésekre, a szökőkutak rácsaira, sőt, még szoboralakok kezeiben is előfordulnak. A városüzemelési cég időnként akciót szervez az ilyen illegális zárak eltávolítására.

Mint Csikós Éva elmondta, nem akarják megsérteni a városhoz kötődő lakattulajdonosokat, ezért például a két évvel ezelőtti akciót követően hirdetéseket adtak fel, hogy aki felismeri lakatját és igényt tart rá, az visszakaphatja.

Romváry Ferenc Pécsett élő művészettörténész nem tartja jónak a lakatfal felállítását célzó kezdeményezést. Véleménye szerint ezzel a lakatolás lényege, spontaneitása szűnne meg, az embereknek már nem nyújthatná azt az érzést, hogy valahol titokban nyomot hagynak maguk után, hozzátesznek valamit a városhoz, annak történelméhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik