Belföld

Margot-val a lugasban – Villányi Capella Cuvée 1999, Bock József

Megint egy olyan bort nagyítunk ki, mely nem éppen könnyű nyári ital; na bumm.

Tessék behúzódni a lugas hűvösébe, vagy a pincébe, vagy egy barátságos kerthelyiségbe, avagy egy wohltemperiertes étterembe, mindjárt nem gond, hogy e heti italunk is egy igazi nehézbombázó. De jobb szeretjük a rubensi idomokat és a renoir-i túlzásokat, mint a Twiggy anorexiás, konkáv idomzatait.

Margot-val a lugasban – Villányi Capella Cuvée 1999, Bock József 1

Villányi Capella Cuvée 1999, Bock József

E heti borunkat pedig rubensi, rusztikus jellege okán Vastag Margot-i körívek határolják. Ezerhangú illat lengi körül: virág és fa, orgona, már a virág és barrik, meg meggy. Ez aztán az ízben is tovább megy; a meggyvérszínű bort szájban némi kávésság díszíti és irdatlan mediterrán tüzek lobognak benne. Némi kis édesség kíséri az érett cserzőanyagokat, és a bor komponistájának nevét szinte epitethon ornans-ként követő rusztikus jelleg, a Vastag Margot-s, kicsattanó, egészséges, kicsit nyers idomok, melyek kapaszkodót nyújtanak a farkasok óráján. Még nincs teljesen kész a bor, de látni a telt sziluett körvonalait, a hamarosan beérő összhangot. A cabernet franc-ból és cabernet sauvignon-ból komponált bordói stílusú bor azt a helyes divatot követi, mely talán Gere Kopárjával indult meg és Tiffán Eddy bácsiék Carissimae-jával, vagy Taklerék Regnumjával folytatódott. E boroknál a jól eltalált névvel ellátott súlyos csúcsküvét a pincészet zászlósboraként fogalmazzák meg a szerzők, és csak a legjobb dűlők legjobb alapanyagaiból szelektálják a gyümölcsöt, melyet a megváltó itallá transzponálnak ezek a jótékony jóemberek, áldja meg őket a jóisten.

E bor annyiban hasonlít a beszélgetőborokhoz, hogy lehet: inkább magában kell fogyasztani, semmint valamely ételsor mellett, hogy jobban halljuk szépségeit. Mármint néhány jó baráttal és kedvessel együtt, mert magunkban nem kéne. A magában borozó feje fölött farkas, háta mögött holló. Vagy feje fölött holló? Mondom, hogy baj van a magában borozóval. Hárman párban Vastag Margot-val a lugasban, ahogy a méltán sikertelen, divatos, dekortikált genocid tévéizé címe mondja, esetleg Queso Manchego sajt, parmezán, Cheddar, vagy maximum vad, kacsa, vadkacsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik