Belföld

Indexesés, kis forgalomnövekedés várható a BÉT-en

A forgalom csekély mértékű növekedése mellett, elsősorban a Mol első féléves eredményei miatt, esésre számítanak csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén a szakértők. A BUX csütörtökön 36,8 pontos csökkenéssel 8169 ponton nyitott.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott gyorsjelentés szerint a Mol-csoport nettó eredménye 12,3 milliárd forint lett az első félévben, miután a társaság a második negyedévet 10,5 milliárd forint veszteséggel zárta. A második negyedévi veszteség jelentősen meghaladja az elemzők által várt mintegy 4 milliárd forintot.

Nagy Péter, az Inter-Európa Bank elemzője szerint a Mol második negyedéves eredménye gyakorlatilag több egyszeri tétellel, így a gázüzletággal, a forint árfolyamának hektikus mozgásával, a szlovákiai olajtársaság, a Slovnaft konszolidációjával és az ehhez kapcsolódó reorganizációs költségekkel magyarázható. Véleménye szerint ez rövid távon negatívan hat a Mol árfolyamára, azonban hosszú távon nem valószínű, hogy jelentősen befolyásolja az olajpapír árát.

Nagy Péter szerint a csütörtöki kereskedési napot az is negatívan befolyásolja, hogy több tőzsdei cég első féléves eredménye elmaradt a várakozásoktól. Kiemelte ezek közül a NABI-t és a Pannonplastot. Véleménye szerint a gyorsjelentések előtti időszakban jellemző kivárás elmúlt, így ismét magasabb lesz a forgalom a BÉT-en.

Csáky Attila, a CA-IB Értékpapír üzletkötője szerint a szintén csütörtökön közzétett Matáv-gyorsjelentés nem mozgatja meg jelentősen a távközlési papír árfolyamát. A Matáv-csoport az idei év első felében 33,251 milliárd forint nettó eredményt ért el, ami 11,9 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 37,741 milliárd forintnál. Az elemzők az első félévre a tavalyival gyakorlatilag megegyező, 37,065 milliárd forint nettó eredményt vártak.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik