Belföld

EU-misszió a Holdra

Az első EU-misszió szeptember elején indul a Holdra, jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA). A SMART-1 űrszonda szeptember 3-án startol Európa űrrepülőteréről, a francia-guayanai Kourouról.

A SMART-1 kis méretű űrhajó, belső térfogata mindössze egy köbméter, s a szakemberek szerint az első lépést jelenti az európai űrkutatás új generációjú fejlődésében.

Az űrszonda missziója 16 hónapig tart, s a munka során számos, eddig példa nélküli vizsgálódást is végeznek majd a robotok a Holdon. Igyekszik például felkutatni víz (jég) nyomait a kráterekben, közel a Hold pólusaihoz, adatokat rögzít a fény elnyelődéséről.

Miből van a Hold?

A Hold még ma sem minden tekintetben tisztázott eredetét is megpróbálja megfejteni, rekonstruálva a fejlődés folyamatát a térképészet és a topográfia eszközeivel, megvizsgálva az ásványok és a kulcsfontosságú kémiai elemek felszíni jelenlétét.
A misszió eredetileg augusztus végén startolt volna, de a kilövést hat nappal elhalasztották.

Legutóbb június elején akciózott a közös európai űrkutatás, akkor a Mars Express és a Beagle 2 leszállóegység vett sikeres rajtot a kazahsztáni Bajkonur űrkikötőből. Az űrszonda és a leszállóegység hat hónapos utazás után (december 25-én) éri el a vörös bolygót.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik