Belföld

Benzinadalékot gyárt az ukrán szeszipar

Ukrajnában a szeszipar idén elkezdődött szerkezetátalakítása során oktánszámnövelő benzinadalék gyártására állítják át a kihasználatlan kapacitású szeszfőzdéket.

Az ukrán Mezőgazdasági Minisztérium értékelése szerint a szeszipar megreformálására azért van szükség, mert az országban létesült túl sok szeszgyár termelőképessége mindössze 40 százalékban van kihasználva – írta a kijevi Korrespondent internetes hírújság.

Az elemzés szerint Ukrajna szeszipara évente összességében 610 millió liter szesz előállítására lenne képes, jóllehet a tényleges szükséglet mindössze 260 millió liter, az 50 milliós
exportmennyiséggel együtt. Az ország szeszipari termelése az 1998-ban előállított 155 millió literről folyamatosan nőtt a 2002-ben megtermelt, az igényeket teljesen kielégítő 260 millió literes szintre.

Az ukrán szesztermelés 91,5 százaléka az Ukrszpirt állami konszern vállalataira jut. Ezek tavaly az alapterméken kívül 119 millió liter vodkát és más szeszesitalokat, 12,9 ezer tonna sütőélesztőt, 2,6 ezer tonna szárazélesztőt, 5 millió liter ásványvizet, 2,37 millió liter ecetet és 76,8 millió flakon illatszert állítottak elő.

Az ukrán kormány által tavaly elfogadott Etananol elnevezésű program előirányozza az etilalkohol üzemanyagként és vegyipari alapanyagként való felhasználásának bővítését. Ennek 2005-ig terjedő első szakasza irányozza elő a benzin oktánszámát növelő adalék termelésének fokozását.


Eddig 8 szeszgyárat állítottak át benzinadalék gyártásra, amelyek a minisztérium számításai szerint már az idén 55 ezer tonna üzeamanyag-kiegészítő előállítására képesek. További átalakításokkal a mennyiséget az év végéig 80 ezer tonnára, 2004-ben 110 ezerre, 2005-ben 170 ezerre, 2007-ben pedig 280 ezerre, azaz szesztermelő kapacitás teljes lekötéséig szeretnék növelni a szeszgyártás fokozatos csökkentésével párhuzamosan.

A termékváltás költségeit maguk a szeszgyárak finanszírozzák, de szükség esetén hiteleket is felvehetnek és külföldi tőkét is bevonhatnak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik