Belföld

Agrármegállapodás az EU és az USA között

Az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselői elvi megállapodásra jutottak az agrárkereskedelmi liberalizáció folytatásáról - számol be a Napi Gazdaság.

A 146 tagországot tömörítő Kereskedelmi Világszervezet (WTO) a 2001 őszén kezdődött dohai forduló félidejénél, szeptember 10. és 14. között a mexikói Cancúnban tartja miniszteri csúcstalálkozóját, amelynek legfőbb témája az mezőgazdasági termékek kereskedelme lesz, így a mostani megállapodás kulcsfontosságú lehet az értekezlet sikere szempontjából.

A WTO genfi központjában kötött egyezség részleteit lapzártánkig nem hozták hivatalosan nyilvánosságra, a Reuters által megszerzett háromoldalas dokumentumból azonban kiderül, hogy egyelőre csak keretmegállapodásról van szó, amely nem tartalmaz konkrét számokat.

A közös javaslat értelmében a korábbi, uruguayi forduló során elhatározottnál nagyobb mértékben kell csökkenteni a kereskedelmet torzító agrártámogatásokat, mégpedig úgy, hogy azok az országok, amelyek nagyobb támogatást adnak, nagyobb mértékű csökkentést hajtanak végre.

Az agrárvámok esetében a gazdagabb országokat valamennyi tarifa mérséklésére köteleznék, ez azonban kiegészül azzal, hogy bizonyos termékek esetében agresszívabban csökkentik, sőt esetenként teljesen meg is szüntetik a vámokat. Ugyanilyen vegyes szisztémában csökkentenék az exportszubvenciókat és az exporthiteleket.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik