Belföld

917 milló forint veszteség a Pannonplastnál

A Pannonplast-csoport 917 millió forint veszteséget könyvelt el az idén az első félévben, szemben az egy évvel korábbi 194 millió forintos nyereséggel.

A társaság a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti, konszolidált, nem auditált gyorsjelentését csütörtökön tette közzé. Ezt megelőzően már a Pannonplast profitfigyelmeztetést jelentett be a Budapesti Értéktőzse oldalán.

Az elemzők előzetesen 450 millió forint körüli veszteséget vártak. A csoport árbevétele 17,4 százalékkal, 11,86 milliárd forintra csökkent az első félév végére az egy évvel korábbihoz képest. Az export aránya az árbevételen belül 33,4 százalékról 40,5 százalékra nőtt egy év alatt, miután idén 0,3 százalékkal, 4,8 milliárd forintra sikerült növelni az értékét.

A gyorsjelentés szerint “a piaci igények növekedésében áttörést még nem tapasztaltak az első félévben”. Az értékesítés közvetlen költségei 17,9 százalékkal estek vissza, így 8,27 milliárd forintra csökkent az értéke. A közvetett költségek viszont gyakorlatilag szinten maradtak, értékük 3,4 milliárd forintot tett ki.

Az üzleti tevékenység eredménye, így az előző félévi 662 millió forintról 211 millió forintra csökkent. Ezt azonban tovább rontotta a pénzügyi műveleteken elszenvedett 897 millió forint veszteség, ami egy évvel korábban még 266 millió forint volt. A pénzügyi műveletek veszteségében a forint árfolyam változás hatása érződik, mivel a hitel-átértékelési veszteség 680 millió forintot tett ki.

A Pannonplast saját tőkéje 12 százalékkal, 15,4 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi adathoz képest, míg az alaptőke 421 millió forint maradt. A társaság részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, utolsó záró ára szerdán 1340 forint volt. Az elmúlt egy évben a papírok 975 és 1890 forint közötti árfolyamon cseréltek gazdát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik