Belföld

70 százalékkal csökkent a Mol nyeresége

A Mol-csoport nettó eredménye 12,3 milliárd forint lett az első félévben, miután a társaság a második negyedévet 10,5 milliárd forint veszteséggel zárta.

A társaság nem auditált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti gyorsjelentésében csütörtökön tette közzé.

A második negyedévi veszteség jelentősen meghaladja az elemzők által várt mintegy 4 milliárd forintot. A féléves eredmény 69 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A rossz második negyedév a devizahiteleken és gázüzletágon elszenvedett veszteség következménye a jelentés szerint. Hernádi Zsolt, a cég első embere a gyorsjelentésben leszögezi: éves szinten 15-20 milliárd forint veszteséget várnak a gázüzletágtól. Az első félév végén az üzletág vesztesége 12,4 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 3,8 milliárd forinttal.

A Mol-csoport összes működési bevétele 698,84 milliárd forintot ért el idén az első félévben, ami 19 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot.

Ugyanakkor az anyagköltségek 33 százalékkal 219,29 milliárd forintra nőttek egy év alatt. Az anyagjellegű ráfordítások összességében 27 százalékkal 546,70 milliárd forintra nőttek. A személyi jellegű kiadások 3 százalékkal 3,25 milliárd forintra csökkent egy év alatt. Az összes működési költség 23 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 669,86 milliárd forintot tett ki. Az üzleti tevékenység eredménye, így 28,98 milliárd forint volt az első félév végén, ami 30 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A második negyedévben az üzleti tevékenység nyeresége mindössze 681 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 28,98 milliárd forinttal.

A pénzügyi műveleteken 18,69 milliárd forint veszteséget könyvelhetett el a Mol az első félévben, amiből 9,65 milliárd forint keletkezett a második negyedévben. Tavaly az első félévben 149 millió forint, míg csak a második negyedévben 1,79 milliárd forint nyeresége volt a Mol-nak a pénzügyi műveletekből. A veszteséget az idén az okozta, hogy a bevételek 66 százalékkal 5 milliárd forintra csökkentek, míg a kiadások 62 százalékkal 23,7 milliárd forintra emelkedtek. A kiadások növekedésében elsősorban a több mint két és félszeresére emelkedő árfolyamveszteség játszotta a szerepet, melynek összege 14 milliárd forint lett.

Az adózás előtti eredmény, így 14,69 milliárd forint lett, ami 67 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az üzletágak közül a kutatás-termelés üzleti nyeresége 29,3 milliárd forintot ért el, ami megegyezik az egy évvel korábbival. A feldolgozás és kereskedelem üzleti nyeresége 26 milliárd forintot tett ki az első félévben, ami 6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az üzletágra pozitív hatással volt a Slovnaft teljes körű integrációja, a magasabb finomítói és kereskedelmi árrések, amit mérsékelt a forint erőssége.

A földgáz üzletág veszteségének jelentős romlása mögött főként a magasabb importárak álltak, amelyek nem tükröződtek az értékesítési árakban – áll a jelentésben. Az import gázár 33,5 százalékkal emelkedett, amit csak részben ellensúlyozott a dollárral szemben erős forint.

A vegyipari szektorban 4,8 milliárd forint üzemi eredményt ért el a Mol, szemben az egy évvel korábbi 3,2 milliárd forinttal. A Mol-csoport összes saját tőkéje 10 százalékkal 437,02 milliárd forintra emelkedett, míg a jegyzett tőke 5 százalékkal 93,26 milliárd forintra mérséklődött.

A társaság részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a szerdai kereskedést 5580 forinton zárták. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb tőzsdei árfolyama 5900 forint, a legalacsonyabb 4735 forint volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik