Belföld

TVK, I. félév: 3,78 milliárd forint nyereség

A TVK-csoport a várakozásoknál jobb, 3,78 milliárd forint nettó eredményt ért el az idén az első félévben, ami 58,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi adatnál - tette közzé a társaság a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készített eredmény-kimutatásában szerdán.

A csoport konszolidált árbevétele 75,87 milliárd forintot tett ki, ami 15,8 százalékos növekedés. A csoport szintű árbevétel 89 százalékát a anyavállalat forgalma tette ki, amelynek 53 százaléka származott belföldről.

A TVK gyorsjelentésében leszögezi, hogy az alapanyagárak és a termékárak változása miatt az eredménytermelő képesség 3 százalékkal csökkent az első félévben. Ennek ellenére nőtt a készpénztermelő képesség, ami egyebek mellett a forint dollárhoz viszonyított kedvező változásának hatása. Kedvezőnek mondható viszont, hogy a féléven belül a második negyedévben az árrés 25 százalékkal növekedett.

A vegyipari benzin átlagára az első félév végén 251 dollár volt tonnánként, ami 62 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a gázolaj ára még ennél is nagyobb mértékben 77 százalékkal 270 dollárra nőtt tonnánként egy év alatt. Ugyanakkor a termékárak közül egyedül a polipropilén ára nőtt 60 százalékkal, míg a különböző polietilének ára 1 százalékos csökkenés és 18 százalékos emelkedés között változott egy év alatt.

Az anyagköltségek összességében 4 százalékkal 47,6 milliárd forintra emelkedtek egy év alatt az első félévben. Az anyagjellegű ráfordítások viszont már összességében 16,7 százalékkal 62,6 milliárd forintra nőttek. A személyi jellegű ráfordítások 4,8 százalékkal 5,2 milliárd forintra emelkedtek egy év alatt. Az egyéb működési költségek viszont 13,8 százalékkal 2,6 milliárd forintra estek vissza.

Az összes működési költség így 14,2 százalékkal 73 milliárd forintra emelkedett. Az üzleti tevékenység eredménye így 111 százalékkal 3,9 milliárd forintra nőtt. Ezt 1,3 milliárd forinttal rontotta a pénzügyi műveleteken elszenvedett veszteség. A veszteség okaként a gyorsjelentés a pénzügyi állomány jelentős csökkenését említi, ami a stratégiai beruházások finanszírozásának, és a korábbi szindikált hitel előtörlesztésének tudható be.

Az adózás előtti eredmény így 2,6 milliárd forint lett, ami 2 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. Ezt több mint 1 milliárd forinttal javította adókedvezményből származó bevétel, így lett a nettó nyereség 3,7 milliárd forint. Az TVK részvényével a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában kereskednek. A részvény záró ára kedden 4.350 forint volt. Az elmúlt egy év legmagasabb kötés értéke 4.800 forint, a legalacsonyabb 3.250 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik