Belföld

Szlovákiai malmokat vett a Szabolcs Gabona Holding

Újabb szomszédos országban, ezúttal Szlovákiában fektetett be a nyíregyházi Szabolcs Gabona Holding Rt. - mondta Kerezsi Miklós, a cég regionális vezérigazgató-helyettese szerdán az MTI-nek. Az egykori Szabolcs Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat 1992. évi öncsődje után, dolgozói privatizációval létrejött vállalkozás Kassán négy malmot és egy termény-elhelyezésre szolgáló silót vásárolt.

A két búza-, egy-egy rozs- és kukoricamalomhoz, valamint a tárolóhoz felszámolási eljárással történt értékesítés során jutott hozzá a cég, az ügylet értékét a regionális vezérigazgató-helyettes nem közölte. Az egyenként 170-240 tonna napi őrlési kapacitással rendelkező malmok, illetve az 53 ezer tonnás siló működtetésére a társaság létrehozta a hatodik külföldi leányvállalatát, a Gabona Kosice Részvénytársaságot, amely már megkezdte a gabonafelvásárlást Kassa környékén.

Kerezsi Miklós tájékoztatása szerint hozzáláttak az utóbbi időben nem működött, de jó műszaki állapotban lévő malmok takarításához, karbantartó javításához, és a munkálatok befejezése után kezdik az őrlést. A Gabona Kosice Rt.-nek mintegy 100 dolgozója lesz, akiknek a felvétele ugyancsak megkezdődött.

A Szabolcs Gabona Holding Rt.-nek szlovákiai befektetése mellett két-két leányvállalata működik Romániában és Ukrajnában, egy pedig Szerbia-Montenegróban. A külföldi cégek malmokat, sütőüzemeket működtetnek, illetve gabonakereskedelemmel, takarmánygyártással, baromfi- és sertéstenyésztéssel, valamint feldolgozással foglalkoznak. A szabolcsi vállalkozás az idén 30 milliárd forintos árbevételre számít a tavalyi 23 milliárd forinttal szemben. A cég szeretné túlteljesíteni a múlt évi adózás előtti nyereségét is, amely 900 millió forint volt – mondta a regionális vezérigazgató-helyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik