Belföld

Száz százalék állami tulajdonban a Budapest Sportaréna

A Rendezvénycsarnok Rt., a Budapest Sportaréna tulajdonosa 100 százalékban állami tulajdonba került, a részvénytársaság közgyűlésének jóváhagyását követően - közölte a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GyISM) szerdán az MTI-vel.

A Rendezvénycsarnok Rt. közgyűlése hétfőn hagyta jóvá a részvényátruházásra és az alapszerződésre vonatkozó kötelezettségeket. A minisztérium közleménye szerint a Budapest Sportcsarnok újjáépítésére vonatkozó, az előző kormány jóváhagyásával kötött alapszerződés értelmében az állam és a francia tulajdonú Bouygues által közösen alapított Rendezvénycsarnok Rt. végezte el a beruházást.

Az eredeti megállapodás szerint az állam 12 év alatt szerzett volna kizárólagos tulajdonjogot a társaságban. Az üzemeltetést az Aréna Rt., a Bouygues 100 százalékos tulajdonában lévő, kifejezetten e célra alapított leányvállalata végzi 20 éven keresztül. A projekt szerződés szerint a francia cég kivitelezői, tulajdonosi és üzemeltetői szerepet is kapott.

A Rendezvénycsarnok Rt. az általános tulajdonosi jogokat meghaladó, az üzemeltetés gazdaságosságát, szakszerűségét, gondosságát, eredményességét érintő ellenőrzési joggal rendelkezik. “Annak érdekében, hogy e szerződéses és a magyar polgári jog szerint gyakorolható jogosítványok érvényesítése valóban ésszerű és átlátható módon valósuljon meg, tavaly októberben tárgyalások indultak a Rendezvénycsarnok Rt. kizárólagos állami tulajdonlása ügyében” – áll a közleményben.

A GyISM és a Bouygues az elmúlt héten megváltoztatták a Budapest Sportaréna kivitelezésére vonatkozó alapszerződést, illetve ezzel egy időben megszületett a francia társaság birtokolta részvények eladásával kapcsolatos szerződés is. “Az alkalmazott megoldás nem igényelt többlet ráfordítást az állam részéről. Immár egy olyan tiszta tulajdonosi-bérlői viszony alakult ki, amelyben az állami érdekek képviselete biztosított” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik