Belföld

Londoni elemzés a magyar inflációról

A júliusi infláció lényegében megfelelt a várakozásoknak, augusztusban és szeptemberben azonban nagyobb mértékű növekedés várható az áram, illetve a pékáruk árának emelése miatt - állapította meg a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) befektetési bank az MTI londoni irodájához szerdán eljuttatott elemzésében.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi közlése szerint a fogyasztói árak júliusban 0,3 százalékkal haladták meg a júniusi és 4,7 százalékkal a 2002 júliusi szintet. Az adat lényegében megegyezik a DrKW 4,6 százalékos várakozásával. A bank elemzése azonban arra int, hogy bár a júliusi adat megerősíti a korábbi trendet, augusztusban a 9 százalékos átlagos áramár-emelkedés várhatóan legalább 0,3 százalékpontos általános növekedést hoz majd.

Szeptemberben ennél is nagyobb változás várható a pékáruk tervezett 18-22 százalékos emelése miatt. Emellett a maginflációban is helyet kapó élelmiszerárak emelkedése is bármikor várható az aszály hatásának piaci árakba történo begyuruzésével.

Mindezek miatt valószínű, hogy a központi bank ez évre kitűzött 3,5-4,5 százalékos inflációs terve nem teljesül – véli a DrKW, amely jelenleg 6,1 százalékra teszi az év végi inflációt. Ez pedig azt is jelenti, hogy a pénzügyi szigor enyhítésére csak kevés mozgástér marad – véli a befektetési bank elemzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik