Belföld

Kormányszóvivői tájékoztató három miniszterrel

A kormány elfogadta a „nép ügyvédje" intézményt, az innovációs törvénytervezet koncepcióját, valamint a PM megerősítette, hogy a nyugdíjasok novemberben megkapják 53. heti járandóságukat.

2004-től lesz „nép ügyvédje”

A kormány elfogadta azt az előterjesztést, amely alapján a jövőben mind a magyar, mind az uniós, arra rászoruló állampolgárok számára biztosítják az ingyenes jogi segítséget – közölte az igazságügy-miniszter a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az új típusú segítségnyújtás során a jogszabályban meghatározott rászorultsági feltételeknek megfelelő személyek olyan jogászokat kérhetnek fel tanácsadásra vagy okiratszerkesztésre, akik az ügy ellátásáért az államtól részesülnek díjazásban – fejtette ki Bárándy Péter.

Az igazságügy-miniszter a nép ügyvédje címen ismertté vált elképzelésről elmondta, a törvényjavaslatot még ebben az évben be kívánják nyújtani a parlamentnek, a törvény elfogadása esetén az új szabályok már 2004-től életbe léphetnek.

Átalakul a K+F törvényi háttere

A kormány elfogadta az innovációs törvénytervezet koncepcióját, a javaslat annak kodifikálása után várhatóan ősszel kerül a parlament elé – jelentette be Magyar Bálint a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az oktatási miniszter elmondta: a koncepció átalakítaná a kutatás-fejlesztés irányítási rendszerét, az ugyanis az Oktatási Minisztérium egy államtitkársága helyett összkormányzati szinten működne.

Hozzátette, a fejlesztések forrásául a kutatási és technológiai innovációs alap szolgálna, az ennek létrehozásáról szóló törvénytervezetet is elfogadta a kabinet szerdai ülésén. A javaslatot várhatóan még augusztusban benyújtják a parlamentnek.

Magyar Bálint hangsúlyozta: ez a törvény biztosítaná a költségvetési finanszírozás és a magánszektor által biztosított források egyensúlyát, a tíz főnél több embert foglalkoztató vállalkozások az alapba járulékot fizetnének, melynek mértéke a korrigált nettó árbevételük 2 ezreléke lenne a jövő évben.

Lesz novemberben 53. heti nyugdíj

László Csaba pénzügyminiszter a kormányülésen megerősítette, hogy a nyugdíjasok novemberben megkapják az 53. heti járandóságukat, s ebben a hónapban kifizetik nekik az éves nettó keresettől függő korrekciós összeget is – közölte Gál J. Zoltán a szerdai kormányülést követő tájékoztatón, Budapesten.

A kormányszóvivő elmondta, az átlagnyugdíj Magyarországon 51 ezer forint, és novemberben a nyugdíjasok átlagosan plusz 24-25 ezer forintot vehetnek majd át a postástól. Hangsúlyozta, hogy az 53. heti nyugdíj nem növeli a költségvetési hiányt, mivel ez eredetileg is szerepel a büdzsében.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.