Belföld

Globalizációellenes tüntetés Budapesten

Globalizációellenes tüntetést szerveznek a Magyar Szociális Fórumot (MSZF) alkotó civil szervezetek szeptember 13-án Budapesten a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mexikói miniszterelnöki találkozója kapcsán - mondta el Simó Endre, a fórum egyik vezetője szerdai tájékoztatóján.

A MSZF tagszervezetei a köztulajdonban lévő közszolgáltatások privatizációja ellen lépnek fel, amelynek legfontosabb hazai vetületei a kórház-privatizáció és az oktatás kérdése – tette hozzá. “A minőségi közszolgáltatások biztosítása összeegyeztethetetlen a Kereskedelmi Világszervezet profitorientált és a nagy cégeket preferáló politikájával” – mondta Simó Endre.

A demonstráció szeptember 13-án 15 órakor kezdődik az Arany János utcai metrómegállónál, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviseletének épülete közelében. A felvonulás útvonala érinti az egészségügyi minisztérium és az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének épületét, végül a Kossuth térre mennek a résztvevők.

A tüntetésen a civil szervezetek képviselői felszólalnak a köztulajdonban lévő társadalmi szolgáltatások privatizációja ellen, így a kórházprivatizáció ellen is. Benyik Mátyás, az ATTAC Magyarország ügyvezetője elmondta, hogy a szeptember 13-i akciónapon a WTO antidemokratikus politikája, felépítése és a neoliberális gazdasági globalizáció miatt vesznek részt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a szervezők augusztus 4-én jelentették be a rendőrségen a tüntetést, az útvonal egyeztetése a későbbiekben történik meg.

Ajánlott videó